• Blog 1: Fiscale wijzigingen 2020
  • Blog 1: Fiscale wijzigingen 2020
  • Blog 1: Fiscale wijzigingen 2020
  • Blog 1: Fiscale wijzigingen 2020
  • Blog 1: Fiscale wijzigingen 2020
Wat veranderd er
Voor jou?

In deze blog vertellen we meer over de wijzigingen als gevolg van afgelopen Prinsjesdag voor eenmanszaken, vennootschappen onder firma en voor particulieren. De veranderingen in de inkomstenbelasting zullen dus centraal staan.

Vervroegd tweeschijvenstelsel

Het tweeschijvenstelsel zou oorspronkelijk  zijn entree maken in 2021, maar het kabinet heeft dit een jaar naar voren gehaald. Het doel was om in 2021 nog twee schijven en twee tarieven voor de inkomstenbelasting te hebben. De belasting op arbeid moet hierdoor lager en eenvoudiger worden. Helaas zijn de fiscale toeslagen en inkomensafhankelijke heffingskortingen ook in 2020 nog steeds ingewikkeld.

Door de invoering van het tweeschijvenstel zijn er nog maar twee belastingschijven in plaats van drie, een basistarief en toptarief. In 2020 geldt een basistarief van 37,35% tot € 68.507 en een toptarief van 49,5%. De invoering van het tweeschijvenstelsel heeft vooral een positief effect  op de inkomens van alle personen met een inkomen vanaf €40.000 per jaar. Niet alleen zijn er  nieuwe belastingschijven, maar ook nieuwe belastingkortingen. Dit heeft het kabinet gedaan om het werken nog lonender te maken.

Tweeschijvenstelsel

 

Extra stimulans door belastingkortingen

Naast het invoeren van de nieuwe schijven wil het kabinet de werkenden nog meer tegemoet komen. Dit wordt gedaan door middel van het extra verhogen van de algemene heffingskorting. Werkende met een jaarinkomen tot €68.507 hebben hier vooral profijt van. Door het verhogen van de algemene heffingskorting neemt het besteedbaar inkomen van werkende toe met een inkomen tot €68.507. In de onderstaande tabel is te zien dat wanneer het inkomen hoger wordt, de korting lager is.

Algemene heffingskorting

Naast het extra verhogen van de algemene heffingskorting, wordt ook de arbeidskorting extra verhoogd. Zo wordt het maximale bedrag van de arbeidskorting van €3.399 verhoogd naar €3.819.

Arbeidskorting

Zelfstandigenaftrek binnen 10 jaar terug naar €5.000

Om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandig ondernemers te verminderen heeft het kabinet besloten om de zelfstandigenaftrek in negen jaar te verlagen.

Stapsgewijs

Je komt als zelfstandig ondernemer in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek van €7.280 als er voldaan wordt aan het urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. De zelfstandigenaftrek bedraagt op dit moment €7.280 en gaat vanaf 2020 in stappen van €250 in acht jaar en een laatste stap van €280 omlaag naar €5.000 in 2028.

Minder belastingverschil

Om de fiscale verschillen tussen werknemers en zelfstandig ondernemers te minimaliseren heeft het kabinet besloten om de zelfstandigenaftrek te verlagen. Daarentegen wordt de arbeidskorting per 2020 in drie stappen verhoogt. Het kabinet hoopt hierdoor dat er een minder oneerlijke concurrentie zal zijn tussen zelfstandigen en werknemers. Daarnaast zorgt de verlaging van de zelfstandigenaftrek ervoor dat de schijnzelfstandigheid wordt tegen gegaan.

Zelfstandigenaftrek

Koopkracht

Het rekeninstituut Nibud heeft op basis van de Prinsjesdagstukken voor ruim 100 voorbeeldhuishoudens berekend wat er volgend jaar met hun koopkracht gebeurd. Daaruit blijkt dat de koopkracht voor de meeste mensen met 1 tot 2 procent stijgt.

 

Deel 2 lezen? Klik dan hier.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord