• Brexit Update: Wat zijn de mogelijke uitkomsten
  • Brexit Update: Wat zijn de mogelijke uitkomsten
  • Brexit Update: Wat zijn de mogelijke uitkomsten
Hoe staat het nu
met de Brexit?

Status Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) liet op 29 maart 2017 officieel weten de Europese Unie (EU) te verlaten. In de blog: “Bent u al voorbereid op de Brexit?” hebben we je geïnformeerd over de belangrijkste punten die veranderen voor jou als ondernemer. Helaas is er nog veel onduidelijkheid of de Brexit doorgaat of juist niet. In deze blog willen we je informeren over de huidige status van de Brexit.

 

Brexit datum uitgesteld
In 2018 hebben het VK en de EU een akkoord bereikt over de voorwaarden voor de Brexit. Tot op heden is dit akkoord niet goedgekeurd door het Britse parlement. De 27 blijvende EU-landen en de Britse regering hebben daarom besloten om de Brexit datum uit te stellen tot uiterlijk 31 oktober 2019. Dit betekent voor jou als ondernemer dat er tot 31 oktober niets veranderd. De huidige Europese wetten en regels zijn nog steeds van kracht, ook in het VK.

No deal
De kans bestaat dat de Brexit uiteindelijk helemaal niet doorgaat. Dit heeft als gevolg dat er voor beide partijen veel overlast zal ontstaan. Denk hierbij aan lange wachtrijen in de havens en vertragingen bij het luchtverkeer. Bij een no deal zullen de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in werking treden. Voor de goederen die je invoert of uitvoert gelden dan dezelfde douanetarieven als voor andere landen waar geen aanvullende afspraken mee zijn gemaakt. Het is voor jou als ondernemer belangrijk dat je je onderneming voorbereidt op alle scenario’s, inclusief een no deal.

Deal
Als het Britse parlement alsnog voor 31 oktober instemt met het Brexit-akkoord, dan treedt het VK uit de EU op de eerste dag van de daaropvolgende kalendermaand. Dit kan niet later dan 1 november 2019 zijn. Vanaf de uittreding gaat de overgangsfase in werking tot 31 december 2020. In deze periode blijven alle EU-regels en wetten voor het VK van kracht. Voor jou als ondernemer veranderd hier niets. De overgangsperiode kan eenmalig met twee jaar worden verlengd tot 31 december 2022.

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord