• BTW Verhoging TvdW Waalwijk Blog
Omdat elke wijziging
meer gevolgen heeft dan u denkt

Per 1 januari 2019 wordt het ‘lage’ omzetbelastingpercentage verhoogd van 6 naar 9 procent. Door middel van deze blog willen we u op de hoogte brengen van de (mogelijke) gevolgen voor uw onderneming.

De verhoging van het lage BTW tarief raakt vooral consumenten. Ondernemers die recht hebben op aftrek van de BTW ondervinden geen last van de BTW verhoging. De verhoogde BTW kunt u namelijk nog steeds in aftrek brengen. Consumenten (en ondernemers die geen/gedeeltelijk BTW in aftrek kunnen brengen) kunnen dit niet en hebben dus een hogere kostenpost.

Toch zijn er een paar zaken die u als ondernemer moet regelen vóór 1 januari 2019:

  • Factureert u goederen tegen 6%? Zorg ervoor dat u per 1 januari 9% BTW vermeldt op uw facturen.
  • Uw boekhoudpakket moet ook aangepast worden, zodat uw verkopen/inkopen voortaan tegen 9% belast worden in plaats van 6%. Dit wordt vervolgens gebruikt om de aangifte omzetbelasting te doen. Indien u uw administratie door ons laat verzorgen, doen wij dit voor u.

Over al uw aankopen/verkopen in 2018 wordt nog 6% BTW geregeld, terwijl dit in 2019 9% is. Dit kan leiden tot wat complexere situaties. Stel namelijk dat u in 2018 iets verkoopt, en in 2019 de factuur verstuurd. Welke gevolgen heeft dit voor uw aangifte omzetbelasting?

De Belastingdienst heeft, om complexe situaties te voorkomen, het volgende besloten:

  • Maakt u een offerte in 2018 voor te leveren goederen/diensten in 2019? Reken dan 9% BTW;
  • Heeft u een product of dienst in 2019 geleverd, maar in 2018 betaald? Dan geldt 6% BTW.

Een concreet voorbeeld: koopt en betaalt u in 2018 een overnachting voor een zakelijke reis in Nederland die in 2019 plaatsvind? Dan hoeft u maar 6% BTW te betalen. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Tot slot hebben we voor u als consument (of ondernemer zonder recht op vooraftrek BTW) nog een tip. U kunt op de verhoging inspelen door aankopen die u begin 2019 had gepland, in 2018 te doen. Hierdoor bespaart u als consument toch 3% belasting.

Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met ons kantoor via 0416-337793.

Voor het doorvoeren van de noodzakelijke wijzigingen in iMUIS Online? klik hier.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord