• Opdrachten aannemen in het buitenland: voorkom verrassingen
  • Opdrachten aannemen in het buitenland: voorkom verrassingen
  • Opdrachten aannemen in het buitenland: voorkom verrassingen
TvdW
20-05-2025

Als ondernemer kan het aannemen van opdrachten in het buitenland aantrekkelijk zijn. Of het nu een klus is net over de Duitse of Belgische grens, of zelfs verder weg: het kan je bedrijf helpen om nieuwe markten te verkennen. Maar voordat je enthousiast “ja” zegt, is het belangrijk om te weten dat het uitvoeren van een klus in het buitenland meer regelwerk met zich meebrengt dan je misschien denkt. Lees je weer met ons mee?

Regelgeving in Duitsland: bereid je goed voor

In sommige landen, zoals Duitsland, geldt er veel strengere regelgeving dan in Nederland. Zo kan het zijn dat je een diploma of specifieke kwalificaties moet kunnen aantonen, vooral in beroepen die daar beschermd zijn. Een voorbeeld: een klusbedrijf dat in Duitsland werk wilde aannemen, ontdekte dat hij een specifiek vakdiploma nodig had om te mogen timmeren. Als je dat niet kunt aantonen, kun je niet alleen de klus niet uitvoeren, maar ook een flinke boete krijgen.

Daarnaast is de Duitse wetgeving complex, en een fout kan leiden tot hoge boetes. Vanwege het actieve toezicht van de Duitse autoriteiten, is het verstandig om goed voorbereid te zijn. De douane en andere inspectiediensten controleren namelijk regelmatig, vooral als ze een Nederlands busje zien.

Opdrachten in België: vergelijkbare, maar eenvoudigere regels

Een klus uitvoeren in België is over het algemeen minder ingewikkeld, vooral in Vlaanderen. In veel gevallen is het enige wat je nodig hebt een meldingsplicht voor je medewerkers. In Wallonië, het Franstalige deel van België, kunnen de regels echter strenger zijn. Zo moet je mogelijk extra documenten regelen, zoals een persoonlijke pas voor medewerkers in de bouwsector.

Opdrachten buiten de EU: minder regelwerk, maar let op de details

Als je overweegt om opdrachten buiten de EU aan te nemen, bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland, zijn de regels vaak minder strikt, vooral als de klus kort is. Je moet wel zorgen voor een werkvergunning of visum, afhankelijk van het land. Ook is er soms wat papierwerk nodig, zoals het registreren van gereedschappen bij de douane. Maar in veel gevallen blijft het belastingtechnisch eenvoudiger, zolang je geen permanente aanwezigheid in het buitenland hebt.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Als je besluit om een klus over de grens aan te nemen, is het dus essentieel om vooraf goed te onderzoeken welke regels er gelden. Dit kan je veel tijd en geld besparen. Het is niet alleen belangrijk om de juiste papieren in orde te hebben, maar ook om te begrijpen hoe belastingzaken werken in het land waar je de klus aanneemt. Zo kun je zonder zorgen de grens over en je nieuwe markt verkennen.

Heb je vragen of wil je meer weten over het uitvoeren van klussen over de grens? Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×