• Veranderingen rondom plastic wegwerpverpakkingen op komst
  • Veranderingen rondom plastic wegwerpverpakkingen op komst
  • Veranderingen rondom plastic wegwerpverpakkingen op komst
TvdW
01-07-2025

Als je eten en drinken verkoopt voor onderweg of bezorging, is de kans groot dat je te maken hebt met regels rond verpakkingen. De komende jaren verandert er opnieuw het een en ander. Vanaf 2026 mag je nog steeds plastic wegwerpverpakkingen gebruiken bij afhalen en bezorgen, maar het verplicht doorberekenen van kosten aan je klant komt te vervallen. Wel blijft het aanbieden van een herbruikbaar alternatief verplicht. Voor consumptie op locatie gelden al strengere regels: plastic wegwerpbekers- en bakjes zijn dan simpelweg niet meer toegestaan. Wat betekent dit concreet voor jouw onderneming?

Afhaal en bezorging: wat mag nog?

Als je eten of drinken verkoopt voor consumpties elders – denk aan afhaalmaaltijden of koffie to go – hoef je vanaf 2026 geen extra kosten meer in rekening te brengen voor plastic verpakkingen. Wat wel blijft gelden: je moet een herbruikbare optie aanbieden, zoals een beker of bakje dat je terugneemt of dat klanten zelf meebrengen. Of je dat financieel aantrekkelijker maakt met korting, bepaal je zelf!

Op locatie? Plastic is dan géén optie meer

Voor consumptie ter plekke – bijvoorbeeld in een lunchroom, bedrijfskantine, op een festival of zelfs in een kantooromgeving – gelden strengere regels. Sinds begin 2024 mag je daar geen plastic wegwerpverpakkingen meer gebruiken. Dat betekent: overstappen op herbruikbare bekers, borden, bakjes en bestek, of je klanten de mogelijkheid geven om iets van huis mee te nemen.

Gebruik je nog plastic vanwege bijvoorbeeld voedselveiligheid of andere specifieke omstandigheden? Dan moet je aantoonbaar 75 tot 90 procent van dat materiaal zelf terughalen voor hoogwaardige recycling. Dat is een flinke logistieke uitdaging, vooral voor kleine ondernemers.

Gemeentelijke verschillen

Let op: naast landelijke regels kunnen gemeenten extra eisen stellen. Denk bijvoorbeeld aan evenementen waar alleen nog herbruikbare bekers zijn toegestaan. Check dus ook wat jouw gemeente voorschrijft in de lokale regelgeving (APV).

Wat zijn alternatieven?

Wie wil stoppen met plastic wegwerpverpakkingen, heeft meerdere opties. Denk aan:

  • Herbruikbare verpakkingen met of zonder statiegeld
  • Toestaan dat klanten eigen verpakkingen meenemen
  • Verpakkingen van papier, karton of andere composteerbare materialen zonder plastic coating
  • Servies van keramiek, met dispensers voor melk, suiker of saus in plaats van portieverpakkingen

Het belangrijkste uitgangspunt blijft: je klant moet altijd de mogelijkheid hebben om voor een herbruikbare oplossing te kiezen.

Wie controleert de naleving?

De inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de uitvoering van deze regels. Waar eerder ook de extra kosten voor plastic werden gecontroleerd, richt de inspectie zich sinds 2024 vooral op het daadwerkelijke aanbod van herbruikbare alternatieven. Voldoe je niet aan de verplichtingen, dan kun je een waarschuwing of boete krijgen.

Kleine stappen, groot verschil

Hoewel de overgang voor sommige ondernemers een uitdaging vormt, blijkt uit eerder beleid dat bewustwording groeit en gedrag verandert. Zo accepteren klanten inmiddels dat ze moeten bijbetalen voor plastic tasjes, en kiezen ze vaker voor herbruikbare alternatieven.

Door in te spelen op de aankomende wijzigingen, kun je als ondernemer bijdragen aan een duurzamer systeem – én voorkom je last-minute stress als de regels straks ingaan!

Heb je na het leven van deze blog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×