• Aangescherpt concurrentiebeding: internetconsultatie online 
  • Aangescherpt concurrentiebeding: internetconsultatie online 
  • Aangescherpt concurrentiebeding: internetconsultatie online 
TvdW
27-03-2024

Het concurrentiebeding: veel bedrijven maken er gebruik van, maar eigenlijk niet op de juiste manier. Om dit allemaal wat duidelijker te maken, moet het concurrentiebeding op de schop. Zo blijven concurrentiegevoelige belangen van een bedrijf goed gewaarborgd, maar hoeven werkgevers het concurrentiebeding tegelijkertijd niet meer onnodig te gebruiken. Om de wet zo goed mogelijk aan te passen, is sinds kort een speciale internetconsultatie geopend. Zo kunnen betrokkenen hun professionele mening of verbeterpunten voor een aangescherpt concurrentiebeding aandragen. 

 

De huidige staat van het concurrentiebeding 

De Rijksoverheid schat dat nu in zo’n een derde van alle contracten een concurrentiebeding is opgenomen. Zo’n concurrentiebeding houdt in dat er bepaalde restricties gelden voor een werknemer wanneer hij vertrekt naar een andere werkgever. De meest voorkomende restrictie is dat een werknemer niet bij een concurrerend bedrijf aan de slag mag. Daarmee hoopt een werkgever te voorkomen dat bedrijfsgeheimen bij de concurrent terecht komen. 

 

Waarom een aangescherpt concurrentiebeding nodig is 

Maar een groot deel van alle contracten zou helemaal geen concurrentiebeding hoeven hebben. Want veel werknemers hebben bijvoorbeeld geen toegang tot bedrijfsgevoelige informatie en vormen dus ook geen gevaar voor de belangen van de huidige werkgever.  

 

Werkgevers nemen een concurrentiebeding op om te voorkomen dat een werknemer makkelijk naar een ander bedrijf vertrekt, of puur voor de zekerheid. Dat is niet handig, want zo worden werknemers onnodig tegengewerkt wat betreft hun ‘arbeidsmobiliteit’ én het recht dat zij zelf mogen bepalen waar ze willen werken. 

 

Lees ook: Nieuwe regels concurrentiebeding: moderner en minder beperkend

 

Beoogde aanscherpingen concurrentiebeding 

Daarom dat het huidige concurrentiebeding op de schop moet. Zo wordt de verhouding tussen werkgever en werknemer beter in balans gebracht. Ook krijgen werknemers meer rechtszekerheid. Tegelijkertijd behouden bedrijven die écht baat hebben bij een concurrentiebeding alle voordelen. 

 

In het vernieuwde concurrentiebeding moeten een aantal nieuwe regelingen gaan gelden. Zo mag een concurrentiebeding maximaal één jaar van kracht zijn. Ook moet de reden voor het beding duidelijk onderbouwd worden. Daarnaast ontvangt de werknemer een vergoeding van de werkgever wanneer die een beroep wil doen op het concurrentiebeding. 

 

De voorgestelde aanpassingen zijn nog niet definitief. Op dit moment is nog een internetconsultatie geopend, waar belanghebbenden hun verbeterpunten, suggesties of bedenkingen achter kunnen laten. Dan moet de wet nog door de Tweede en Eerste Kamer heen. Voorlopig blijft het concurrentiebeding zoals we dat nu kennen dus nog even bestaan.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×