• Aangifte 2022 – de inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Aangifte 2022 – de inkomensafhankelijke combinatiekorting
  • Aangifte 2022 – de inkomensafhankelijke combinatiekorting
TvdW
18-03-2023

Update: Ben je op zoek naar de inkomensafhankelijke combinatiekorting voor de Aangifte Inkomstenbelasting voor 2023? Klik dan hier. Hieronder lees je alles over de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting voor 2022. //

 

In de vierde blog die in het teken staat van de aangifte inkomstenbelasting 2022 besteden we aandacht aan een korting die wij nog steeds zien dat deze niet teruggevraagd wordt, namelijk de inkomensafhankelijke combinatiekorting (ICK). Want doe je geen aangifte? Dan ontvang je de korting niet automatisch.

 

Wanneer heb ik recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting?

Je kunt als ouder de combinatiekorting krijgen als je werkt en je kind jonger is dan 12 jaar. Om de inkomensafhankelijke combinatiekorting te kunnen krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 

Co-ouder en combinatiekorting

Je bent co-ouder als het kind in een herhalend ritme in totaal minimaal 156 dagen per kalenderjaar bij elke ouder is. Hiervoor kunnen ook dagdelen bij elkaar worden opgeteld. Dit komt bijvoorbeeld neer op 3 dagen per week. Is niet het hele jaar sprake van co-ouderschap, maar wel minimaal 6 maanden? Dan wordt de 156-dageneis naar de tijd herrekend.

Om in aanmerking te komen voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting moet een kind bij de gemeente staan ingeschreven op jouw eigen woonadres, of er moet een ouderschapsplan gemaakt zijn.

 

Wie ziet men als uw kind?

  • een eigen kind
  • een stiefkind
  • een pleegkind, alleen als je deze opvoedt en onderhoudt als een eigen kind
  • een geadopteerd kind
  • een kind uit een eerdere relatie van je echtgenoot of geregistreerd partner
  • als je samenwoont of een huisgenoot hebt en je bent fiscale partners, beschouwt de Belastingdienst het kind van die fiscale partner ook als jouw kind

 

Uitbetaling inkomensafhankelijke combinatiekorting

Heb je een inkomen boven € 5.219 en betaal je geen of weinig belasting over je inkomen? En heb je meer dan 6 maanden een fiscale partner die voldoende belasting is verschuldigd? Dan betaalt de Belastingdienst de inkomensafhankelijke combinatiekorting mogelijk (voor een deel) aan jou uit. Als je aangifte doet of een voorlopige aanslag aanvraagt, zie je of je hiervoor in aanmerking komt.

Let erop dat je dus wel dan aangifte doet: het bedrag wordt niet automatisch aan je uitbetaald!

 

Tabel inkomensafhankelijke combinatiekorting 2022

De hoogte van de inkomensafhankelijke combinatiekorting is afhankelijk van de hoogte van je arbeidsinkomen.

Tabel inkomensafhankelijke combinatiekorting: in 2022 nog niet de AOW-leeftijd
Arbeidsinkomen Inkomensafhankelijke combinatiekorting
tot € 5.220 Geen
vanaf € 5.220 tot € 27.350 11,450% x (arbeidsinkomen – € 5.219)
vanaf € 27.350 € 2.534
Bron: Belastingdienst
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×