• Aangifte IB: aandachtspunten bij (ver)koop eigen woning 
  • Aangifte IB: aandachtspunten bij (ver)koop eigen woning 
  • Aangifte IB: aandachtspunten bij (ver)koop eigen woning 
Tvdw
15-04-2022

Heb je in 2023 een nieuwe woning gekocht, of je oude woning verkocht? Misschien heb je je hypotheek overgesloten of juist een extra lening afgesloten om een verbouwing van je woning mee te financieren. Als de situatie rondom je koopwoning veranderd is, moet je hier bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 zorgvuldig mee omgaan. Hoe je dit het beste doet, vertellen we je aan de hand van 3 aandachtspunten bij de (ver)koop of verbouwing van je eigen woning binnen de Aangifte IB. 

 

1: Eenmalig aftrekbare financieringskosten 

Heb je kosten gemaakt om je hypotheek af of over te sluiten? Of voor een lening om je woning te verbouwen? Dan zijn de kosten hiervoor vaak aftrekbaar, weliswaar onder voorwaarden. Bij het kopen van een huis moet je denken aan kosten voor de notaris, of advies- en bemiddelingskosten voor de hypotheekadviseur. Bij het oversluiten van een hypotheek geldt de aftrek voor taxatie- en notariskosten. 

 

Ook als je je huis hebt verbouwd om het duurzamer te maken, kun je de kosten voor een lening of verhoogde hypotheek aftrekken. Voorbeelden van zulke verduurzamingen zijn spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp. Bijkomende kosten als afsluitkosten van de lening of notariskosten zijn vervolgens aftrekbaar.  

Let wel op: heb je deze verduurzaming met je eigen geld betaald? Alleen de kosten van de financiering daarvan zijn aftrekbaar; er is verder in de belastingaangifte geen aftrekmogelijkheid. 

 

2: Aftrekbare hypotheekrente 

De rente over een hypotheek is in de meeste gevallen jaarlijks aftrekbaar binnen de Aangifte IB. Daardoor betaal je minder belasting, Of krijg je zelfs geld terug, omdat je teveel hebt betaald. Hierbij gelden drie voorwaarden: 

  1. De lening is aangegaan voor de aanschaf of verbouwing van een eigen koopwoning;
  2. Je lost elk jaar een deel van de hypotheek af;
  3. De volledige lening moet binnen 30 jaar afgelost zijn

Verhoogde je in 2023 je hypotheek? Dan kun je de rente nog steeds aftrekken binnen de aangifte. Hiervoor moet je ook aan dezelfde drie voorwaarden blijven voldoen. 

 

Let op: de hypotheekrente is niet aftrekbaar wanneer je een eigen woning met overwaarde verkocht en voor een nieuwe woning alsnog een hypotheek afsloot. In dat geval heb je de overwaarde niet gebruikt voor je nieuwe hypotheek. Daarmee verlies je het recht om je hypotheekrente af te trekken in de belastingaangifte. 

 

3: Bewaar alle documenten en bonnen 

Om zaken af te kunnen trekken binnen de inkomstenbelasting, moet je deze zaken wel aan kunnen tonen. Bewaar daarom alle bijbehorende documenten en bonnen goed. Denk dan aan afrekeningen van de notaris, de documenten die de hypotheekwijziging weergeven of bewijs dat een verhoogde lening daadwerkelijk gebruikt is voor een duurzame verbouwing. 

 

Meer tips nodig? 

De Belastingdienst helpt je graag verder met dit lastige onderwerp op hun website. Wil je de informatie liever beluisteren? Dan is er een speciale podcast-aflevering over alle aspecten rondom bijvoorbeeld de verbouwing of (ver)koop van je eigen woning binnen de Aangifte IB. Natuurlijk helpt ook TvdW je graag verder bij het invullen van je belastingaangifte. We kijken met je mee naar allerlei aspecten, waaronder ook je eigen woning binnen deze aangifte. Neem daarvoor gerust contact met ons op. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×