• Alles over het nieuwe ANBI Loket
  • Alles over het nieuwe ANBI Loket
  • Alles over het nieuwe ANBI Loket
TvdW
21-04-2023

ANBI’s worden in Nederland alsmaar populairder. Een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) kan de organisatie fiscaal voordeel opleveren. Inmiddels zijn er zo’n 45.000 ANBI’s in Nederland. Omdat ANBI’s een speciale instelling zijn, gelden soms ook specifiekere regels. Zo moeten alle jaarrekeningen van dergelijke instellingen vóór 1 juli op hun eigen website gepubliceerd zijn. Om ANBI’s bij deze én andere zaken te helpen, is sinds 3 april een speciale loketwebsite van de overheid geopend: ANBI Loket.

 

Wat is een ANBI precies?

Een ANBI wordt omschreven als een “instelling met algemeen nuttige doelstelling”. Daarom zijn bijvoorbeeld veel goede doelen een ANBI, maar ook bijvoorbeeld gemeenten kunnen een ANBI zijn. De meest voorkomende rechtsvorm voor een ANBI is een stichting. Een ANBI is een speciale fiscale status die fiscale voordelen op kan leveren, waaronder een vrijstelling voor zowel schenkbelasting en erfbelasting of giftenaftrek voor de donateurs aan de ANBI. Om een ANBI aan te kunnen vragen, moet je wel aan wat voorwaarden voldoen. Zo is het natuurlijk wel belangrijk dat een algemeen belang wordt gediend, zowel statutair als in de feitelijke uitvoering, zonder verder particulier belang. Er zijn 13 verschillende categorieën waar een ANBI onder kan vallen. Voorbeelden hiervan zijn welzijn, cultuur, gezondheidszorg, dierenwelzijn, volkshuisvesting, bescherming van natuur en milieu of ontwikkelingssamenwerking. Een combinatie van meerdere categorieën mag ook aangegeven worden.

 

Lees ook: Welke informatie moet een ANBI publiceren?

 

Voor wie is het nieuwe ANBI Loket?

Met dit loket wil de overheid vooral de kleine en middelgrote ANBI’s helpen met praktische uitleg en instructies. De website is zo ingericht dat iedereen laagdrempelig contact op kan nemen met experts die je graag verder helpen. Zo kun je bijvoorbeeld een ANBI-status aanvragen en handige tips over het aanvraagproces teruglezen. Zo kun je dit stap voor stap aanpakken. Ook lees je er bijvoorbeeld handige veel gestelde vragen die je snel verder kunnen helpen.

 

Deze man is blij dat zijn ANBI status is goedgekeurd nadat hij op het ANBI loket informatie had gezocht

Op het ANBI Loket vind je allerlei informatie om je ANBI-aanvraag snel te laten slagen

 

Wat is er op het ANBI Loket te vinden?

Het ANBI Loket staat vol informatie over een ANBI. Zo lees je er terug wat een ANBI precies inhoudt, maar ook hoe het aanvraagproces verloopt en welke informatie je hier voor nodig hebt. Op de site lees je bijvoorbeeld dat je vier verschillende documenten nodig hebt om een ANBI aan te kunnen vragen: een aanvraagformulier, een oprichtingsakte, een beleidsplan en een internetsite. Over het aanvraagformulier vind je ook een toelichting over de vragen en hoe je deze zou moeten beantwoorden. Ook het beëindigen van een ANBI-status staat volledig beschreven op de website. Alle informatie staat dus handig en overzichtelijk op één plaats.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×