• Arbeidsongeschiktheidsverzekering een noodzakelijk kwaad? Lees mijn verhaal!
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering een noodzakelijk kwaad? Lees mijn verhaal!
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering een noodzakelijk kwaad? Lees mijn verhaal!
Een persoonlijk verhaal
met een wijze boodschap

1 juni 2004 was de dag dat ik voor mezelf begon. Een van de eerste gesprekken als startende ondernemer was met de toenmalige verzekeringsagent over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het afsluiten van deze verzekering behoort namelijk tot een van de grote veranderingen van mijn overstap naar het ondernemerschap. Bovendien wilde ik graag alle risico’s zoveel mogelijk beperken.

In de opstelling die ik ontving betaalde ik de eerste jaren door een starterskorting aanzienlijk minder. De verre jaren daarna liep de premie op tot 10.000 Euro. Als startende ondernemer was dat bijna meer dan mijn beginomzet. Maar aangezien ik gebruik kon maken van de korting, had ik besloten om de verzekering af te sluiten. Jaren later ging de premie inderdaad fors stijgen en hoewel de premie fiscaal aftrekbaar was, moest het bedrag nog wel betaald worden. Dat zat me, net als bij veel andere ondernemers, wel dwars: “Zoveel betalen, en wat is nu daadwerkelijk het risico?” Vooral in combinatie met het beroep wat ik vooral zittend uitvoer.

Ik besloot toen om mijn polis aan te passen. De hoge premie komt namelijk met name door de dekking van kortlopende ziekte. En ik vroeg me af, hoe groot is de kans dat je drie maanden ziek bent? Bovendien werkt een ondernemer eerst door en denkt hij daarna pas aan ziekmelding, waarbij de wachttijd begint te lopen. Dus ik verhoogde de wachttijd naar 3 maanden en dat scheelde ruim de helft van de premie.

Enige jaren later paste ik de wachttijd aan naar 1 jaar en de premie scheelde weer ruim de helft. Mijn redenering? Stel dat ik ooit ernstig ziek wordt, dan krijg ik in ieder geval na één jaar wachttijd een uitkering. Dan heb ik in ieder geval nog wel inkomsten tot aan mijn pensioen. Als ondernemer kun je namelijk tot die tijd nergens anders aanbellen.

Nu weer wat jaren later gebeurde het onverwachte: ik had namelijk nooit gedacht ooit in een situatie terecht te komen dat ik de uitkering wel nodig zou hebben. Maar op 22 november 2017 viel ik met mijn fiets en brak/verbrijzelde 2 nekwervels met als gevolg een hoge incomplete dwarslaesie. Doordat mijn bedrijf inmiddels zelfstandig kon draaien met een goed team hebben ze deze tijd goed doorstaan en zijn er zelfs klanten bijgekomen. Daarnaast ben ik blij dat ik langzaamaan weer wat uren kan gaan werken. In november begint dan mijn uitkering te lopen.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten als ondernemer? Sta er dan bij stil dat dit ook u kan overkomen. Bespreek de mogelijkheden met uw verzekeringsagent om tot een voor u acceptabele premie te komen.

Probeer daarnaast uw risico in te schatten en de tijd die u zonder inkomsten zou kunnen overbruggen. Uit ervaring kan ik u verder vertellen dat zorg duur is. Zo worden sommige medicijnen niet vergoed en zijn er veel eigen bijdragen. Laat u dus goed adviseren over de mogelijkheden om het risico voor u, afhankelijk van beroep/leeftijd/gezinssituatie etc. zoveel mogelijk in te perken.

Ik dacht namelijk ook dat ik altijd kan werken, maar dat bleek helaas niet waar te zijn..

Twan

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×