• Belasting betalen Vinted dankzij Europese regeling?
  • Belasting betalen Vinted dankzij Europese regeling?
  • Belasting betalen Vinted dankzij Europese regeling?
TvdW
21-06-2023

Vanaf januari 2024 gaat online marktplaats Vinted de omzetten die gebruikers op het platform draaien direct doorgeven aan de Belastingdienst. Vinted is de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen, vooral onder particuliere gebruikers. Moeten zij zich zorgen maken over het feit dat zij belasting gaan betalen voor Vinted-verkopen?

 

Ongeruste gebruikers

Begin juni 2023 werd bekend dat Vinted vanaf 2024 de omzetten van gebruikers door gaat geven aan de Nederlandse Belastingdienst. Dat leidde direct tot veel ongeruste gebruikers. Vooral de gebruikers die slechts af en toe eens oude kledingstukken verkopen, vroegen zich af of zij voortaan belasting moesten gaan betalen. Het doorverkopen van kledingstukken zou erg onaantrekkelijk worden als gebruikers belasting moeten betalen voor Vinted.

 

Niet voor hobbyisten

Maar, gelukkig geldt deze regeling alleen voor een specifieke groep gebruikers. Vinted laat namelijk weten alleen de omzetten van gebruikers die jaarlijks meer dan 30 producten verkopen door te geven. Ook gegevens van gebruikers met een omzet hoger dan 2.000 euro zullen vanaf 2024 automatisch bij de Belastingdienst terecht komen.

Of deze groep gebruikers dan ook echt belasting moet betalen voor Vinted, is nog niet helemaal duidelijk. Dit hangt namelijk af van de regelgeving in dat specifieke land. Dat Vinted, ondanks de verschillende regels per land, toch de omzetten door gaat geven, heeft te maken met een nieuwe Europese regeling.

 

Belasting betalen voor Vinted hoeft niet als je slechts een particuliere verkoper niet

Als particuliere verkopen hoef je geen belasting te betalen voor Vinted

 

Toelichting Belastingdienst

In een reactie laat de Belastingdienst weten te zullen gaan kijken naar de ‘feiten en omstandigheden’ wat betreft verkopen op Vinted. Zolang een gebruiker enkel hobbymatig of in privé-sferen kleding doorverkoopt op Vinted, hoef je geen belasting over je verkopen te betalen. Je bent dan namelijk geen ondernemer en hoeft dus ook geen inkomstenbelasting of btw af te dragen.

Wanneer je wel kleding verkoopt met de verwachting hier maandelijks een winst aan over te houden en dus op grotere schaal items verkoopt, is dat anders. In dat geval is de kans groot dat je belasting moet betalen voor Vinted. Hoe het precies zit met extra verkopen en online activiteiten waar je geld mee kunt verdienen, lees je op de site van de Belastingdienst.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×