• Beperking lenen van de B.V.
  • Beperking lenen van de B.V.
  • Beperking lenen van de B.V.
Wetswijziging alert
Onderneem nu actie!
Marcel

Uw adviseur Marcel Hoefnagel

Vanaf 2023 worden de mogelijkheden beperkt voor aanmerkelijk belanghouders (aandeelhouders met tenminste 5% aandeel) om onbelast geld te lenen van hun eigen onderneming. Zij mogen vanaf dan nog tot 500.000 euro lenen, daarboven moet vanaf dan inkomstenbelasting worden betaald.

De grens van 500.000 euro geldt als startpunt. Daarna wordt de grens verhoogd met de hoogte van de schuld waarover al eerder belasting is betaald. Dit voorkomt dat jaarlijks hetzelfde gedeelte wordt belast.

Uitzondering voor eigenwoningschuld

De maatregel geldt voor alle schulden van de aanmerkelijk belanghouder. Een uitzondering is er voor leningen die zijn aangegaan voor de financiering van de eigen woning. Deze uitzondering geldt als een recht van hypotheek op de eigen woning is verstrekt aan de vennootschap. Voor de eigenwoningschulden die zijn aangegaan voor 31 december 2022 geldt de uitzondering ook zonder het verstrekken van dit recht van hypotheek.

Geen dubbele heffing

Het wetsvoorstel leidt dus niet tot een extra heffing maar een vervroegde heffing: de betaalde belasting over leningen van meer dan 500.000 euro wordt verrekend zodra deze schuld wordt afgelost.

De maatregel treedt per 1 januari 2023 in werking. Aanmerkelijk belanghouders hebben tot het einde van dat jaar (31 december 2023) de tijd om zich voor te bereiden.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×