• Binnenkort meer mogelijkheden om te sparen voor de oude dag voor ZZP-ers
  • Binnenkort meer mogelijkheden om te sparen voor de oude dag voor ZZP-ers
  • Binnenkort meer mogelijkheden om te sparen voor de oude dag voor ZZP-ers
Sparen voor
de oude dag

Op dit moment kunnen IB-plichtige ondernemers doormiddel van de oudedagsreserve (ook wel FOR genoemd) een maximaal bedrag van € 9.632,00 of 9,44% van de winst over een kalenderjaar van de winst aftrekken en toevoegen aan de reserve. De Raad van State wilt hier verandering in brengen. De FOR kan bijvoorbeeld gebruikt worden om tijdens een staking van de onderneming het bedrag om te zetten in lijfrente.

Er zijn nu circa 300.000 ondernemers die IB-plichtig zijn met een FOR op de balans. Hiervan voegen jaarlijks ongeveer 80.000 ondernemers een bedrag toe aan de FOR voor een totaal gemiddeld van € 470 miljoen en er onttrekken jaarlijks 26.000 ondernemers een gemiddeld bedrag van € 370 miljoen. In ongeveer 48% van deze gevallen wordt er ook een premie voor inkomensvoorziening betaald. Uitgedrukt in een bedrag is dat rond de € 197 miljoen.

Wat gaat er vanaf 2023 veranderen?

De FOR wordt in de meeste gevallen niet benut om te zien als oudedagsvoorziening, daarom zal de FOR in 2023 afgeschaft worden. Hier komt wel meer ruimte voor in de derde pijler om voordelig een oudedagsvoorziening op te bouwen. Dit zal uiteindelijk meer mogelijkheid geven om geld opzij te zetten voor de oude dag.

Bronnen:

Rijksoverheid

Tweede Kamer

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×