• Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 1) 
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 1) 
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 1) 
Tvdw
14-02-2024

Vanaf 1 maart 2024 staat de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 weer voor je klaar. Hoogste tijd dus om alvast de benodigde gegevens te verzamelen, zodat je de aangifte snel en efficiënt in kunt vullen. Maar welke gegevens heb je nodig, en welke kosten mag je wel of niet opgeven? Daar helpt TvdW je bij met deze blogserie. In deze tweede blog: welke zorgkosten kun je wel of niet als aftrekbare zorgkosten opgeven bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023?

 

Heb je onze vorige blogs in deze serie gemist? Check dan snel de introductieblog óf onze blog over de aftrekbare kosten bij een eigen woning.

 

Wanneer zijn zorgkosten aftrekbaar bij Aangifte Inkomstenbelasting 2023? 

Je mag zorgkosten alleen aftrekken als deze gemaakt zijn in verband met een ziekte, een beperking of invaliditeit. Deze kosten mogen alleen worden afgetrokken in het jaar dat de kosten zijn betaald. Verder geldt ook dat de afgetrokken zorgkosten gemaakt zijn door:

 • Jouzelf of je partner;
 • Je kinderen (tot 27 jaar);
 • Ernstig gehandicapte personen binnen je huishouden;
 • Inwonende ouders, broers of zussen die zorgafhankelijk zijn.

De zorgkosten die je af wilt trekken, moeten wel enigszins op jezelf drukken. Het maakt bij zorgkosten voor kinderen tot 27 jaar niet uit of zij nog thuiswonend zijn of niet: zolang je voor hen de zorgkosten betaalt, mag je deze aftrekken.

 

Welke zorgkosten zijn níet aftrekbaar bij Aangifte Inkomstenbelasting 2023? 

Hieronder staan een aantal posten die wel zorg-gerelateerd zijn, maar niet afgetrokken kunnen worden bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023.

 • Premies voor een (aanvullende) zorgverzekering;
 • Eigen risico of eigen bijdrage;
 • Dyslexiezorg voor kinderen tot en met 17 jaar;
 • Loophulpmiddelen als rollators, looprekken of elleboogkrukken;
 • Scootmobielen of rolstoelen.

Verder moeten de zorgkosten betrekking hebben op een ziekte of handicap om aftrekbaar te zijn. Hiertussen moet een direct, aantoonbaar verband zijn. Kosten voor bijvoorbeeld een verhuizing op medisch advies, de begeleiding van een blinde persoon of voor hulpmiddelen die het gezichtsvermogen ondersteunen (lenzen, bril, oog laseren, …) zijn niet aftrekbaar.

 

Welke zorgkosten zijn wél aftrekbaar bij Aangifte Inkomstenbelasting 2023? 

De volgende kosten zijn in elk geval volledig aftrekbaar:

 • Verpleging in een ziekhuis of een andere zorginstelling;
 • Kosten voor tandarts (ook die deels of niet vergoed worden uit aanvullende verzekeringen), fysiotherapie of een andere specialist;
 • Kosten voor een (medisch noodzakelijke) beugel;
 • Voorgeschreven medicijnen of homeopathische middelen;
 • Kosten gemaakt door chronisch zieken.

In veel gevallen zijn kosten voor genees- en heelkundige hulp wel aftrekbaar, mits deze als behandeling op doktersvoorschrift of onder begeleiding van de huisarts zijn uitgevoerd. Kosten voor bijvoorbeeld hoestdrank of paracetamol zijn daarom niet aftrekbaar voor de belasting in 2023, aangezien deze niet op voorschrift van een arts staan. Ziet een arts bijvoorbeeld medische noodzaak voor bepaalde medicijnen of plastische chirurgie? Dan zijn deze kosten wel aftrekbaar.

 

Toch gelden zelfs op bovenstaande beschreven kosten nog uitzonderingen of speciale regels. Controleer daarom altijd goed met je adviseur of deze kosten voor jou ook écht aftrekbaar zijn. In deze lijst van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht met álle voorwaarden die stellen of zorgkosten aftrekbaar zijn of niet. Houd er dus rekening mee dat deze blog van TvdW niet volledig en uitputtend is en dat TvdW daarom niet verantwoordelijk gehouden kan worden naar aanleiding van deze blog.

 

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze tweede blog over de Aangifte Inkomstenbelasting van 2023, gefocust op aftrekbare zorgkosten. In de volgende blog (online vanaf 21 februari) duiken we dieper in specifiekere vormen van zorgkosten die onder voorwaarden ook aftrekbaar zijn. Daarnaast gaan we de komende tijd nog meer lastige onderdelen binnen de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 behandelen. Benieuwd welke onderwerpen dit zijn? Houdt TvdW Blogt óf onze sociale media-kanalen dan goed in de gaten!

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×