• Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 2)
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 2)
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Aftrekbare zorgkosten (deel 2)
Tvdw
15-02-2024

Vanaf 1 maart 2024 staat de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 weer voor je klaar. Hoogste tijd dus om alvast de benodigde gegevens te verzamelen, zodat je de aangifte snel en efficiënt in kunt vullen. Maar: welke gegevens heb je nodig, en welke kosten mag je wel of niet opgeven? Daar helpt TvdW je bij met deze blogserie. In deze derde blog vertellen we je alles over specifieke vormen van aftrekbare zorgkosten bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023.

 

In de vorige blog bespraken we al meer over aftrekbare zorgkosten. Heb je die nog niet gelezen? Klik dan hier.

 

Reiskosten aftrekbaar als zorgkosten 

Hierbij zijn er twee mogelijkheden voor reiskosten die gelden als aftrekbare zorgkosten bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023. In de eerste plaats staat dat je reiskosten hebt gemaakt voor een ziekenbezoek. De reiskosten zijn dan onder specifieke voorwaarden aftrekbaar. Die vier voorwaarden zijn:

 • Jij en de zieke hadden (in elk geval bij het begin van de ziekte) samen een huishouden;
 • Jij bezoekt meermaals per jaar de zieke;
 • De zieke heeft langer dan een maand verpleging nodig.
 • De reisafstand tussen je eigen woning en de verzorgingslocatie van de zieke zijn meer dan 10 kilometer via de gebruikelijke weg.

Let er bij het bepalen van de duur van de verpleging op dat de zorg voor de zieke ook telkens een kortere periode, meerdere keren per jaar, mag zijn. Dan mag je de reiskosten aftrekken wanneer de totale zorg langer dan 1 maand duurt en de zorg telkens een gevolg was van dezelfde ziekte. Daarnaast mogen de perioden tussen verpleging niet langer dan 4 maanden zijn.

Reis je met je eigen auto? Dan is de kostenaftrek 21 cent per kilometer. Reis je met een ander vervoersmiddel, zoals een taxi of het openbaar vervoer? Dan mag je de werkelijke kosten aftrekken.

 

In de tweede plaats kun je reiskosten hebben gemaakt voor jezelf door ziekte of invaliditeit. De kosten zijn aftrekbaar wanneer:

 • De vervoerskosten voor een medische behandeling naar het ziekenhuis of de arts zijn
 • De extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit komen

 

Wederom geldt hier dat de werkelijk gemaakte kosten van vervoersmiddelen zoals een taxi of het openbaar vervoer aftrekbaar zijn. Indien je met de eigen auto bent gegaan, gelden andere voorwaarden. Om de werkelijk gemaakte kosten van de auto te berekenen, heb je de volgende gegevens nodig:

 • Het aantal gereden kilometers in 2023 voor de medische behandelingen;
 • Het totaal aantal kilometers dat in 2023 is gereden met de auto;
 • De kosten die in 2023 per kilometer zijn gemaakt.

 

Om de kilometerprijs te bepalen, tel je de volgende gemaakte kosten bij elkaar op:

 • Brandstof;
 • Onderhoud en reparatie;
 • APK;
 • Verzekering van de auto;
 • Houderschapsbelasting;
 • Afschrijving van de auto;
 • Overige kosten (bijvoorbeeld de wasstraat).

Wanneer je dit totaalbedrag deelt door de gereden kilometers in 2023, kom je uit op de kilometerprijs.

 

Rekenvoorbeeld 

Je hebt een Toyota Aygo. In 2023 rijd je hiermee in totaal 10.550 km. Je hebt de volgende kosten:

Soort kosten Bedrag
Afschrijving € 1.200
Brandstof € 982
Onderhoud en reparatie € 476
Autoverzekering € 332
Houderschapsbelasting € 660
Wasstraat € 180
Totaal € 3.830

De kilometerprijs bedraagt dan: € 3.830: 10.550 = € 0.363 /km.

De parkeerkosten zijn hier niet opgenomen. Het makkelijkste is om de gemaakte kilometers voor medische behandelingen te vermenigvuldigen met de kilometerprijs en vervolgens de gemaakte parkeerkosten hierbij op te tellen.  

 

Kosten van hulpmiddelen ook aftrekbaar 

Onder hulpmiddelen vallen alle voorzieningen, apparaten of andere medische hulpmiddelen die een ziek of invalide persoon kan gebruiken. Denk dan aan protheses, steunzolen of gehoorapparaten. Met deze hulpmiddelen wordt een ziek of invalide persoon toch in staat gesteld om een normale lichaamsfunctie te verrichten. De aanschafkosten van deze hulpmiddelen zijn aftrekbaar. Ook andere kosten die in direct verband staan met deze hulpmiddelen – zoals onderhouds-, reparatie- of verzekeringskosten – zijn aftrekbaar.

 

Drempelbedrag specifieke zorgkosten 2023 

Niet alle zorgkosten zijn per definitie aftrekbaar. De kosten die je gemaakt hebt aan zorg moeten in het belastbaar jaar boven een drempelbedrag uitkomen om in aanmerking te komen. Dit drempelbedrag wordt bij de aangifte automatische uitgerekend. Hieronder staat de tabel met cijfers waar de Belastingdienst mee werkt als je het gehele jaar een fiscale partner had.

 

Drempelinkomen  Drempel 
€0 tot en met € 17.206 € 298
€17.207 tot en met €45.695 1,65% van het drempelinkomen
€ 45.696 en meer € 753 +5,75% van het bedrag boven €45.695

 

Tegemoetkoming Specifieke zorgkosten 

Wanneer je drempelinkomen onder een bepaalde waarde ligt, mag je gebruik maken van een verhoging specifieke zorgkosten. Op die manier kun je meer zorgkosten aftrekken dan je daadwerkelijk gemaakt hebt, om zo minder belasting te hoeven betalen.

 

Je drempelinkomen bestaat uit het totaal aan inkomsten en aftrekposten over box 1, box 2 en box 3. Een persoonsgebonden aftrek zit hier niet bij. In het geval van een fiscaal partner moet je het drempelinkomen van jullie samen berekenen door jullie individuele drempelinkomens bij elkaar op te tellen.

 

In 2023 mag je (gezamenlijke) drempelinkomen niet hoger zijn dan 38.703 euro. Zit je onder dit bedrag en heb je nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Dan mag je de specifieke zorgkosten met 40% verhogen. Heb je wel de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Dan mag je de kosten zelfs met 113% verhogen.

 

Om deze verhoging te kunnen realiseren, moet je voldoen aan de volgende drie voorwaarden:

 1.  Je hebt uitgaven voor specifieke zorgkosten afgetrokken in de aangifte inkomstenbelasting;
 2.  Dankzij de aftrek is het bedrag dat je aan belasting moet betalen lager dan het bedrag dat je aan heffingskortingen ontvangt;
 3.  Je krijgt meer dan 15 euro aan tegemoetkoming.

 

Je moet als belastingplichtige zélf de aftrekbaarheid van alle specifieke zorgkosten aannemelijk maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld nota’s en rekeningafschriften aandragen. Lever ook een jaaroverzicht van je zorgverzekeraar aan om een onderscheid tussen eigen risico en al vergoede kosten aan te geven.

 

Toch gelden zelfs op bovenstaande beschreven kosten nog uitzonderingen of speciale regels. Controleer daarom altijd goed met je adviseur of deze kosten voor jou ook écht aftrekbaar zijn. In deze lijst van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht met álle voorwaarden die stellen of zorgkosten aftrekbaar zijn of niet. Houd er dus rekening mee dat deze blog van TvdW niet volledig en uitputtend is en dat TvdW daarom niet verantwoordelijk gehouden kan worden naar aanleiding van deze blog.

 

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze tweede blog over de Aangifte Inkomstenbelasting van 2023, gefocust op aftrekbare zorgkosten. De komende weken nemen we je mee naar nog meer lastige onderdelen binnen de Aangifte Inkomstenbelasting 2023. Benieuwd welke onderwerpen dit zijn? Houdt TvdW Blogt óf onze sociale media-kanalen dan goed in de gaten!

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×