• Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Inkomensafhankelijke Combinatiekorting 
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Inkomensafhankelijke Combinatiekorting 
 • Blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023: Inkomensafhankelijke Combinatiekorting 
Tvdw
19-02-2024

Vanaf 1 maart 2024 staat de Aangifte Inkomstenbelasting 2023 weer voor je klaar. Hoogste tijd dus om alvast de benodigde gegevens te verzamelen, zodat je de aangifte snel en efficiënt in kunt vullen. Maar welke gegevens heb je nodig, en welke kosten zijn aftrekbaar? Daar helpt TvdW je bij met deze blogserie. In deze vierde en laatste blog: alles over de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting, afgekort: IACK, bij de Aangifte Inkomstenbelasting 2023.

 

Wat houdt de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting in?

De Inkomensafhankelijke Combinatiekorting (IACK) is een heffingskorting die je tijdens de belastingaangifte kunt gebruiken om minder belasting te betalen. Je ontvangt deze korting als je werkt én ouder bent van een kind van maximaal 11 jaar oud. De precieze voorwaarden beschrijven we hieronder.

 

Welke voorwaarden gelden voor de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting?

Hieronder zetten we overzichtelijk alle voorwaarden die benodigd zijn om aanspraak te maken op de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting tijdens de Aangifte Inkomstenbelasting 2023:

 1. Je kind moet op 1 januari 2024 jonger zijn dan 12 jaar oud;
 2. Je kind moet minimaal 6 maanden binnen 1 kalenderjaar ingeschreven staan op jouw woonadres bij de gemeente;
 3. Je arbeidsinkomen is hoger dan €5.548;
 4. Je hebt maximaal zes maanden een fiscaal partner OF je hebt minimaal zes maanden een fiscaal partner maar een lager arbeidsinkomen dan deze fiscale partner.

 

Wanneer is een kind ‘jouw kind’ voor de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting?

In de volgende gevallen kun je de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting voor een kind aanvragen

Je kunt de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting wanneer een kind:

 • Een eigen kind is;
 • Een stiefkind is;
 • Een pleegkind dat je opvoedt en onderhoudt als een eigen kind is;
 • Een geadopteerd kind is;
 • Een kind uit een vorige relatie van je huidige geregistreerde partner of echtgenoot is;
 • Een kind van een fiscaal partner waarmee je samenwoont is.

 

Hoe lang moet een kind bij je wonen?

Is er sprake van co-ouderschap? Dan moet er wel sprake zijn van een herhalend ritme. Het kind moet dan minimaal 156 dagen bij elk van de ouders zijn: minimaal 3 dagen per week, dus. Is er geen sprake van een heel jaar co-ouderschap, maar wel van minimaal zes maanden? Dan wordt de 156 dagen-eis herrekend naar de duur van het co-ouderschap.

 

Hoogte van Inkomensafhankelijke Combinatiekorting

De hoogte van de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting is afhankelijk van twee vaste gegevens: je arbeidsinkomen en je leeftijd. Er wordt namelijk gekeken of je de AOW-gerechtigde leeftijd al bereikt hebt. Ook de hoogte van je inkomen heeft invloed op de hoogte van de combinatiekorting.

 

Heb je een arbeidsinkomen tot €5.548? Dan heb je geen recht op de Inkomensafhankelijke Combinatiekorting.

 

Heb je een arbeidsinkomen tussen de €5.548 en €29.076? Dan bereken je de hoogte van de combinatiekorting als volgt: 11,45% X (hoogte arbeidsinkomen – €5.547). Heb  je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt? Gebruik dan deze formule: 5,90% X (hoogte arbeidsinkomen – €5.547).

 

Heb je een arbeidsinkomen hoger dan €29.076? Dan is de combinatiekorting standaard €2.694. als je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt in 2024, is de combinatiekorting €1.389.

 

Daarmee zijn we aan het einde gekomen van onze vierde blog over de Aangifte Inkomstenbelasting van 2023, gefocust op inkomensafhankelijke combinatiekorting. De afgelopen weken namen we je mee naar nog meer lastige onderdelen binnen de Aangifte Inkomstenbelasting 2023, waaronder ziektekosten of aftrekbare kosten voor een eigen woning. Benieuwd? Check onze hele serie op TvdW Blogt of bekijk de hoogtepunten via onze sociale mediakanalen!

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×