• Btw-suppletie voor 1 april: voorkom 7,5% belastingrente
  • Btw-suppletie voor 1 april: voorkom 7,5% belastingrente
  • Btw-suppletie voor 1 april: voorkom 7,5% belastingrente
Tvdw
01-03-2024

Heb je in eerdere btw-aangiftes per ongeluk een fout gemaakt en wil je deze rechtzetten? Dat kun je hiervoor een correctie toepassen. Een correctie boven de €1.000 kan enkel middels een suppletie. Let wel op dat deze suppletie op tijd binnen moet zijn om een belastingrente van maar liefst 7,5% te voorkomen. Voor boekjaar 2023 geldt dat je de btw-suppletie voor 1 april 2024 in moet leveren. 

 

Wel of geen btw-suppletie voor 1 april toepassen? 

Ontdek je een fout in één van de btw-aangiftes uit de afgelopen vijf kalenderjaren? Dan moet je deze corrigeren. Komt de correctie uit op een bedrag van meer dan €1.000? Dan moet je een suppletieaangifte indienen, met hierop de juiste gegevens voor de btw-aangifte.  

 

Wanneer je correctie minder is dan €1.000 (zowel positief als negatief), mag je die meenemen in de eerstvolgende btw-aangifte. In dat geval hoef je dus geen suppletieaangifte te doen en loop je ook niet het risico belastingrente te moeten betalen.  

 

Belastingrente als compensatie voor Belastingdienst 

Ben je bijvoorbeeld bezig met de jaarrekening voor 2023 en kom je erachter dat je te weinig btw hebt opgegeven? Zet dit zo snel mogelijk recht. Wanneer je dit doet voor 1 april 2024 en hierbij ook de extra btw direct betaalt, ben je geen belastingrente verschuldigd. 

 

Deze belastingrente moet je betalen aan de Belastingdienst, omdat zij als het ware rente hebben gemist wanneer er eerder te weinig (of zelfs geen) belasting is afgedragen. Met deze rente wordt dat ‘verlies’ opgelost. Maar zolang je dus binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak het tekort alsnog voldoet, hoef je geen belastingrente te betalen. 

 

Vrijwillige verbetering voorkomt boete 

De Belastingdienst ziet de suppletieaangifte als het ware als een vrijwillige verbetering van de eerdere aangifte. Omdat je dit vrijwillig verbetert, zullen zij geen of een lagere boete opleggen dan wanneer zij je dit zelf opleggen. Bij deze correcties is het wel belangrijk dat deze op tijd binnen is. Op tijd wil zeggen: voor je de aangifte inkomstenbelasting / vennootschapsbelasting indient. Doe je het pas daarna? Dan ziet de Belastingdienst je suppletieaangifte niet langer als vrijwillige verbetering en bestaat alsnog de kans op een boete.  

 

Je hebt nu dus nog een maand om je suppletieaangifte in te dienen. Zorg er ook voor dat je eerst de suppletieaangifte doorvoert en daarna pas aan de slag gaat met je aangifte inkomstenbelasting, die vandaag ook weer voor je klaar staat. Heb je voor deze laatste aangifte nog tips nodig? Check dan onze blogserie Aangifte Inkomstenbelasting 2023 op TvdW Blogt! 

End ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×