• De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor Loonadministratie
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor Loonadministratie
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor Loonadministratie
TvdW

In deze blogserie zetten we alle belangrijke veranderingen aan de hand van Prinsjesdag 2023 voor je op een rijtje. Dit doen we aan de hand van onze eigen diensten. In deze blog bespreken we alle veranderingen die Prinsjesdag 2023 op Loonadministratie heeft. Lees je met ons mee?

 

1: Minimumloon 2024

Vanaf 1 januari 2024 krijgt elke werkgever te maken met het verplichte minimumuurloon. Vanaf dat moment verdwijnen dan de minimumlonen per maand, per week en per dag. Dit minimumuurloon geldt voor alle medewerkers vanaf 21 jaar. Het minimumjeugdloon wordt vervolgens van dit minimumloon afgeleid.

Door de invoering van het minimumuurloon per 1 januari 2024 geldt voor iedere werknemer hetzelfde uurloon. Hoe hoog dat precies wordt, bepaalt de overheid middels een indexatie. Dit gebeurt in januari en juli van elk jaar. De overheid heeft vastgesteld dat de indexatie van januari in oktober van het voorgaande jaar al bepaald moet zijn.

 

2: Daling werkgeversheffing ZVW

Ook de Zorgverzekeringswet (ZVW) is in 2024 voordeliger voor werkgevers. Deze daalt naar 6,57% (en was 6,68%). In veel gevallen betalen werkgevers de ZVW over het loon van de werknemers. Hierbij geldt een maximum: boven het maximumbijdrageloon hoeven werkgevers geen heffing meer te betalen. Dit maximum staat in 2024 op €71.624 (was in 2023 €66.952).

Soms moeten werknemers zelf een bijdrage voor de ZVW doen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ex-werknemers, pseudo-werknemers of directeur-grootaandeelhouders. Ook hun bijdrage daalt naar 5,32% (was 5,43%).

 

3: Vrije ruimte WKR

De vrije ruimte voor de werkkostenregelen is in 2023 vastgesteld op 3% van de fiscale loonsom. Die mag oplopen tot €400.000 euro. Over de loonsom boven €400.000 geldt een vrije ruimte van 1,18%. Er was echter foutief opgenomen dat het maximale bedrag voor de vrije ruimte in 2023 €6.800 zou zijn. Deze fout wordt daarom met terugwerkende kracht hersteld tot het juiste bedrag van €12.000.

Daarnaast zijn de percentages voor 2024 bekend gemaakt. Voor een loonsom tot €400.000 geldt opnieuw een vrije ruimte voor de WKR van 3%; voor loonsommen boven de €400.000 is deze 1,92% en daarmee hoger dan in 2023.

TvdW Tip: zorg dat je dit jaar nog optimaal gebruik maakt van de resterende vrije ruimte binnen de werkkostenregeling! Je kunt deze niet meenemen naar volgende jaren, dus profiteer hier nog dit jaar van.

 

4: OV-abonnementen

Er is een voorstel gedaan om het privégebruik van OV-abonnementen, waaronder ook voordeelurenkaarten, verstrekt of betaald door werkgevers, gericht vrij te stellen. Op die manier kunnen werkgevers deze abonnementen belastingvrij aanbieden. Dit maakt het aannemelijk dat werknemers deze kaarten (ook) zullen gebruiken voor woon-werk verkeer en overige zakelijke reizen.

TvdW Tip: Door ov-abonnementen aan te bieden, hoef je als werkgever geen registratie van privé of zakelijke kilometers meer bij te houden om in aanmerking te komen voor de vrijstelling.

 

5: Verhogen onbelaste reis

In 2023 werden de onbelaste reiskosten voor werknemers al verhoogd tot 21 cent per kilometer. In 2024 wordt dit maximale bedrag nog eens verhoogd tot 23 cent per kilometer. Dit nieuwe bedrag geldt ook voor de inkomstenbelasting, zodat ondernemers en resultaatgenieters 23 cent per zakelijke kilometer mogen aftrekken van hun resultaat. Woon-werkverkeer valt ook onder deze zakelijke kilometers.

We schreven al eerder een blog over het verhogen van de onbelaste reiskostenvergoeding én de andere kosten waar reizende werknemers mee te maken krijgen in 2024. Die blog lees je hier.

 

TvdW Blogt over Prinsjesdag 2023

Naast deze blog over de gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor de loonadministratie, schrijven we ook over een aantal andere onderwerpen. Zo vertellen we je ook alles over de gevolgen voor ZZP’ers, MKB en BV, fiscale begeleiding en de kinderopvang!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×