• Deponeer tijdig de jaarrekening van je bv
  • Deponeer tijdig de jaarrekening van je bv
  • Deponeer tijdig de jaarrekening van je bv
Tvdw
01-11-2023

Het vaststellen van de jaarrekening is een belangrijk gegeven in de administratie van je bedrijf. Je moet deze jaarrekening ook altijd op tijd aanleveren bij de Kamer van Koophandel (KvK). De deadline hiervoor komt er voor sommige bedrijven binnenkort alweer aan. Daarom in deze blog: hoe deponeer je tijdig de jaarrekening van je bv?

 

Waarom tijdig de jaarrekening deponeren?

Als eigenaar van een bv heb je minder risico om aansprakelijk gesteld te worden voor schulden van het bedrijf dan wanneer je bijvoorbeeld een eenmanszaak of vof hebt opgericht. Toch kun je wel aansprakelijk worden gesteld in een aantal specifiekere gevallen. Eentje daarvan is wanneer niet aan de verplichting tot het deponeren van de jaarrekening is voldaan.

 

Je kunt hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden voor schulden binnen de bv, die niet voldaan kunnen worden middels vereffening, in het geval van een faillissement. Dit geldt alleen wanneer niet aan de deponeringsverplichting is voldaan. Lever daarom de jaarstukken altijd tijdig in, om hoofdelijke aansprakelijkheid bij een eventueel faillissement te voorkomen.

 

Vanaf wanneer deponeer je tijdig de jaarrekening?

Er gelden verschillende uiterste data voor het tijdig deponeren van de jaarrekening. De eerste stelregel is dat je de jaarrekening binnen acht dagen ná het vaststellen ervan moet deponeren. Daarnaast geldt ook dat je de jaarrekening altijd binnen twaalf maanden ná afloop van het bijbehorende boekjaar moet aanleveren bij de KvK. Als je een regulier boekjaar, van 1 januari tot 31 december, hanteert, is de inleverdatum voor de jaarrekening altijd uiterlijk 31 december in het jaar erop.

 

Gaat het niet lukken om de jaarrekening op tijd te deponeren? In dat geval kun je altijd de voorlopige jaarrekening aanleveren. Op een later moment zet je deze dan om naar de definitieve jaarrekening.

 

Uitzondering: jaarrekening deponeren op 8 november

In het geval dat aandeelhouders ook onderdeel uitmaken van het bestuur of optreden als commissaris, gelden andere regels. In dat geval moet je de jaarrekening eerder deponeren. Zelfs wanneer je het maximale uitstel van vijf maanden hebt ontvangen, moet de jaarrekening voor een regulier boekjaar op 8 november al gedeponeerd zijn.

 

Let wel op dat de statuten van het bedrijf af kunnen wijken van deze wettelijke regeling. Sommige bedrijven hebben hier vastgelegd dat de jaarrekening eerder gedeponeerd dient te zijn. In dit geval dien je deze datum aan te houden, om te voorkomen dat je in strijd bent met de eigen statuten.

 

Wat te doen bij tijdsdruk of faillissement?

Gaat het niet lukken om de jaarrekening tijdig te deponeren terwijl een faillissement dreigt? In dat geval is er nog een manier om niet hoofdelijk aansprakelijk gesteld te worden. Bij een faillissement word jij, als onderdeel van het bestuur, geacht onbehoorlijk te hebben bestuurd. Toch kun je aannemelijk maken dat het onbehoorlijke bestuur niet de grootste factor is bij het faillissement. Je kunt dan verwijzen naar een eerdere betalingsonmacht, bijvoorbeeld bij verschillende belastingen. In dit geval is het wel belangrijk bewijs dat je hiervoor daadwerkelijk ook een melding van betalingsonmacht hebt ingediend.

 

Meer weten?

Twijfel je welke regels voor jouw bedrijf gelden? Of vind je het opstellen van de jaarrekening altijd een grote klus? TvdW kijkt graag met je mee en helpt je bij het opstellen én tijdig deponeren van de jaarrekening. Benieuwd naar wat TvdW voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust eens contact met ons op; onze ervaren medewerkers helpen je graag!

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×