• Doorwerken na AOW-leeftijd? Dit zijn de opties 
  • Doorwerken na AOW-leeftijd? Dit zijn de opties 
  • Doorwerken na AOW-leeftijd? Dit zijn de opties 
Tvdw
13-03-2024

In Nederland is zo’n 10 procent van alle werknemers 60 jaar of ouder. Een groot deel hiervan gaat dus binnen een relatief korte periode met pensioen. En dat terwijl heel wat werknemers eigenlijk nog niet direct willen stoppen met werken. Daarom is het goed om het gesprek aan te gaan met deze groep werknemers: willen zij rond hun AOW-leeftijd direct stoppen, of toch nog even doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd? 

 

Doorwerken na AOW-leeftijd: voordelen voor werkgever én werknemer 

Zo’n 40 procent van alle pensioengerechtigde werkt na het bereiken van de pensioenleeftijd graag nog even door. Redenen hiervoor zijn bijvoorbeeld om nog altijd onder de mensen te zijn, extra geld naast hun AOW-uitkering te verdienen of omdat ze baat hebben bij de regelmaat van een betaalde baan. Zij zijn dus hartstikke gemotiveerd nog even door te werken. 

 

Ook voor werkgevers kan het veel voordelen hebben om oudere werknemers in dienst te houden. Zo gaat geen ervaring en kennis van deze werknemers verloren. Ook wordt een eventueel personeelstekort voorkomen of deels opgelost. Ten slotte gelden er aantrekkelijke voorwaarden, zoals lagere werkgeverslasten, voor pensioengerechtigde werknemers. 

 

Tips voor gesprek over doorwerken na AOW-leeftijd 

Twijfel je of je werknemers die binnenkort de pensioenleeftijd bereiken door willen werken of niet? Dan is het erg belangrijk om hierover in gesprek te gaan met deze werknemers. Initieer een open gesprek, waarin jullie samen kunnen kijken naar de wensen en gevolgen van wel of niet doorwerken. We zetten hieronder vijf tips voor dit gesprek op een rij. 

 

  1. Plan dit gesprek op tijd in. Zo is er genoeg ruimte om alle praktische zaken tijdig te regelen; 
  2. Geef voldoende ondersteuning en informatie over langer doorwerken. Er verandert een hoop, bijvoorbeeld wat betreft pensioenregelingen of andere financiële zaken; 
  3. Wijs werknemers op de site rijksoverheid.nl/AOW voor nog meer informatie; 
  4. Wil een medewerker niet langer doorwerken? Bied ook dan ruim voldoende ondersteuning; 
  5. Wil een medewerker wel langer doorwerken? Houd dan een vinger aan de pols: plan gesprekken in zodat je – met name in het begin – goed kunt peilen hoe het de medewerker vergaat. 

 

Welke regels gelden bij doorwerken na AOW-leeftijd? 

Voor pensioengerechtigden die toch doorwerken na het bereiken van de AOW-leeftijd gelden andere regels dan voor reguliere werknemers. Die bespreken we hieronder met je, zodat jij als werkgever ook precies weet waar je aan toe bent.  

 

  • Je hoeft geen premie meer te betalen voor de WW, AOW, WIA én ZW. Voor de loonbelasting betaal je nog wel een premie; 
  • De opzegtermijn is maximaal een maand en er hoeft geen transitievergoeding meer worden betaald bij ontslag; 
  • Je mag deze medewerkers maximaal 6 tijdelijke contracten binnen 4 jaar aanbieden. Zijn er 6 contracten of 4 jaar verstreken? Dan moet het tijdelijke contract automatisch overgaan in een vast contract; 
  • Bij ziekte van de werknemer moet je maximaal 6 weken het loon doorbetalen; 
  • In het geval van re-integratie gelden minder strenge regels. Binnen het eigen bedrijf hoef je de medewerker maar 6 weken te ondersteunen, extern hoef je geen passend werk aan te bieden; 
  • Het is niet verplicht om op verzoeken om uitbreiding of juist vermindering van het aantal werkuren in te gaan. 

  

Twijfel je of het behouden van een bijna pensioengerechtigde medewerker verstandig is voor jouw bedrijf? Ons team denkt graag met je mee! Lees hier hoe je met ons in contact kunt komen. 

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×