In Nederland zijn er steeds meer zelfstandige ondernemers, ook wel zzp’ers genoemd. Deze flexibele werkers kiezen bewust voor het ondernemerschap, maar de verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken is groot. Een recent onderzoek heeft echter aangetoond dat maar liefst een derde van de zzp’ers geen geld opzijzet voor hun belastingaangifte. Lees jij met ons mee hoe dit zit?
Het belang van belastinggeld opzij zetten
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van je belasting, zoals de inkomstenbelasting en de btw. Dit betekent dat er geen belasting automatisch wordt ingehouden, zoals bij een werknemer in loondienst. In plaats daarvan moet je zelf zorgen voor voldoende geld om deze belastingaangiften te kunnen voldoen wanneer het zover is.
Toch blijkt uit het onderzoek dat veel zzp’ers geen financiële buffer hebben voor deze belastingaanslagen. Dit kan voor flinke problemen zorgen. Zeker als het belastingseizoen nadert en je ineens geconfronteerd wordt met een hoge belastingaanslag waarvoor je niet genoeg geld hebt. Het niet opzijzetten van geld kan leiden tot stress en zelfs tot het oplopen van belastingachterstanden.
Waarom zetten zzp’ers geen geld opzij?
Er zijn verschillende redenen waarom een groot aantal zzp’ers niet genoeg opzij zet voor de belasting. Een belangrijke factor is dat veel zelfstandigen onzeker zijn over hun inkomsten. Als je inkomen fluctueert, kan het lastig zijn om precies te weten hoeveel je per maand opzij moet zetten. Dit gebrek aan duidelijkheid leidt soms tot uitstelgedrag, waardoor zzp’ers de belastingaangifte als iets minder urgent beschouwen.
Daarnaast speelt de mentale belasting van het ondernemerschap een rol. Veel zzp’ers vinden het lastig om te sparen voor de belasting, omdat ze zich al zorgen maken over andere uitgaven, zoals pensioenvoorzieningen, verzekeringen of investeringen in hun bedrijf. In sommige gevallen wordt het belastinggeld ook als “minder belangrijk” ervaren in vergelijking met andere zakelijke verplichtingen.
Ten slotte zijn er zzp’ers die gewoon niet goed geïnformeerd zijn over het belang van belastingreserves. Ze beseffen niet altijd dat ze zelf moeten zorgen voor een belastingreserve en vertrouwen te veel op een eventuele belastingteruggave.
Wat zijn de gevolgen van het niet opzijzetten van belastinggeld?
De gevolgen van het niet opzijzetten van geld voor belasting kunnen verstrekkend zijn. Een te lage reservering voor belasting kan leiden tot financiële problemen op het moment van de belastingaangifte. In het ergste geval kan dit zelfs resulteren in een belastingaanslag die niet kan worden voldaan, wat weer kan leiden tot boetes en rente.
Hoe kun je als zzp’er beter omgaan met belastinggeld?
Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je altijd genoeg geld opzij zet voor belasting. De eerste stap is om duidelijk te begrijpen hoeveel belasting je ongeveer zult moeten betalen. Dit kan door je boekhouding goed bij te houden of een belastingadviseur in te schakelen die je helpt de juiste bedragen te reserveren.
Een handige tip is om elke maand een vast percentage van je inkomsten opzij te zetten voor belastingdoeleinden. Dit zorgt ervoor dat je niet in de verleiding komt om het geld uit te geven aan andere dingen en voorkomt dat je in financiële problemen komt bij het indienen van je belastingaangifte. De hoogte van dit percentage hangt af van je te verwachten winst. Het is dus verstandig om dit samen met je boekhouder af te stemmen!
Daarnaast kan het verstandig zijn een zakelijke spaarrekening te openen die je alleen gebruikt voor de reservering van je belastingen. Zo houd je het geld dat je voor belasting moet reserveren gescheiden van je andere inkomsten en uitgaven, waardoor je een beter overzicht hebt.
Conclusie
Het is belangrijk dat zzp’ers niet alleen hun zakelijke inkomsten en uitgaven goed beheren, maar ook dat ze zich bewust zijn van hun belastingverplichtingen. Door maandelijks geld opzij te zetten en een goed overzicht te houden, kun je voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Voor de zzp’ers die het lastig vinden om dit alleen te doen, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en wellicht samen te werken met een boekhouder. Zo blijf je in control en zorg je ervoor dat je belastingverplichtingen geen financiële stress veroorzaken. Wil jij weten hoeveel geld je apart moet zetten voor de belastingen? Neem dan contact met ons op!
@tvdw
Terug naar overzicht