• Gratis kinderopvang uitgesteld: dit is waarom
  • Gratis kinderopvang uitgesteld: dit is waarom
  • Gratis kinderopvang uitgesteld: dit is waarom
TvdW
28-04-2023

Ouders keken de afgelopen tijd uit naar gratis kinderopvang vanaf 2025. Dat zou inhouden dat ouders alleen nog 4% van de kosten voor kinderopvang hoeven te betalen. De overige 96% zou voor rekening van de overheid komen. Nu de overheid echter flink moet gaan bezuinigen, is ook het plan voor gratis kinderopvang uitgesteld. In plaats van 2025, gaat het plan voorlopig pas in  2027 in werking treden.

 

Redenen achter het schrappen

Niet alleen het nieuwe bezuinigingsbeleid van de overheid is een reden om de gratis kinderopvang uit te stellen. Verantwoordelijk minister Van Gennip van Sociale Zaken geeft nog andere argumenten. Zo kampt de kinderopvangsector al een ruime periode met een personeelstekort. De aanwas van nieuw personeel gaat zo langzaam, dat dit waarschijnlijk niet voldoende is aangetrokken om in 2025 al aan de hogere vraag naar kinderopvang aan te kunnen. Zowel het personeelstekort als de hogere vraag door de lagere kosten zullen volgens het kabinet leiden tot een flinke prijsstijging, nadelig voor zowel de overheid als ouders die hun kind(eren) naar de opvang willen brengen.

 

Lees ook: Onbetaalbare kinderopvang laagste inkomens op de loer

 

Alleen zorgvuldige invoering mogelijk

Al deze problemen zorgen ervoor dat Van Gennip denkt dat het nu nog te vroeg is om de aanpassingen al door te voeren. Dit kan alleen gebeuren wanneer alles zorgvuldig geregeld is. Dat is ‘cruciaal voor ouders, de sector en de uitvoerders’. Hoewel het voor ouders nu vooralsnog een klap in het gezicht is, gaan die er in 2027 nog meer op vooruit, aldus Van Gennip.

 

Positief: inkomensafhankelijke toeslag omhoog

Om ouders toch tegemoet te kunnen komen, gaat de inkomensafhankelijke toeslag voor ouders in 2025 en 2026 wel omhoog. De details hiervan moeten nog verder uitgewerkt worden. Door op deze manier de kinderopvang toch bereikbaar te houden voor ouders, hoopt het kabinet de vraag naar kinderopvang geleidelijk te kunnen laten stijgen tot het moment dat dit in 2027 wel gratis wordt. Vanaf 2027 vervalt de toeslag voor ouders, maar gaat deze direct naar de kinderopvangorganisatie zelf. Zo ontstaat een mooie overbruggingsperiode zolang de gratis kinderopvang is uitgesteld. Zowel ouders als kinderopvangorganisaties kunnen zo stap voor stap overgaan op het nieuwe systeem.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×