• Het UBO-register is in strijd met het recht op privacy
  • Het UBO-register is in strijd met het recht op privacy
  • Het UBO-register is in strijd met het recht op privacy
TvdW
24-11-2022

Op dinsdag 22 november is er via een kamerbrief van de minister van Financiën bekend gemaakt dat er tijdelijk geen informatieverstrekking uit het UBO-register zal zijn naar aanleiding van een uitspraak door het EU Hof. Dit komt omdat het ubo-register in strijd zou zijn met het recht op privacy. Hoe dat zit? TvdW vertelt het je.

 

Er is al langer discussie over de openbaarheid van het UBO-register en hoe dit geregeld kan worden binnen de wetgeving rondom privacy. Zo is Stichting Privacy First eerder al een zaak aangegaan tegen de Staat. Otto Volgenant, de advocaat van Privacy First, spande een kort geding aan waarbij hij vroeg aan de rechter deze vragen aan het EU Hof te stellen. Ieder EU land moet een UBO-register bijhouden en vanuit Luxemburg waren deze vragen over de openbaarheid van het register blijkbaar ook al gesteld. Het EU Hof heeft nu uitspraak gedaan en dit is dat het UBO-register mag blijven, maar de openbaarheid moet weg.

 

Lees ook: Wat is het UBO-register?

 

Wat betekent dit?

Het UBO-register is voor nu niet meer toegankelijk voor het publiek. In het UBO-register worden de eigenaren van organisaties, of wie zeggenschap of een belang heeft, geregistreerd. Dit is met als doel om witwassen, fraude en het financieren van terrorisme op te sporen. Deze informatie was openbaar, maar volgens de uitspraak van het EU Hof staat dit in strijd met privacy en het recht daarop.

 

Wat zijn de gevolgen?

Het UBO-register zal blijven bestaan, maar het zal niet meer openbaar blijven. De inschrijvingen blijven doorgaan maar de gegevens zijn dus niet meer op te vragen door het publiek. Op 1 oktober 2022 staan ongeveer 68% van de organisaties in het UBO geregistreerd. Nu met deze uitspraak zullen er waarschijnlijk meer aanmeldingen komen.

Het is nog niet duidelijk of gegevens van het UBO-register nog openbaar gemaakt zullen worden. Het is nog niet duidelijk of gegevens en de mogelijkheid om die op te vragen ooit nog terug zullen komen.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×