• Hoe moet ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 
  • Hoe moet ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 
  • Hoe moet ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 
Tvdw
07-02-2024

Rond deze periode is de kans groot dat je een voorlopige aanslag van de Belastingdienst op de mat ontvangt. In deze brief staat onder meer hoe hoog je voorlopige aanslag is en hoe deze is berekend. Maar hoe kun je deze Voorlopige Aanslag betalen? Dat vertellen we je in deze blog!

 

Wil je meer weten over wat de voorlopige aanslag precies inhoudt? Daar schreven we eerder deze blog al over. Zo lees je nog veel meer over de Voorlopige Aanslag!  

 

Op welke manieren kan ik de Voorlopige Aanslag (VA) betalen? 

Op de eerste pagina van de voorlopige aanslag staat een te betalen bedrag. Hoe hoog dit bedrag is, is per persoon verschillend en hangt af van jouw (verwachte) inkomsten voor 2024. Op de achterkant van de eerste pagina staat hoe het bedrag is opgebouwd. Het bedrag is dus voorlopig en niet definitief: het kan zijn dat je aan het einde van het jaar geld terugkrijgt of meer moet betalen. 

 

Je kunt de voorlopige aanslag op drie verschillende manieren betalen, waaronder in meerdere delen. Welke manieren dit verder zijn en hoe je dit doet, leggen we je hieronder per manier uit. Op de tweede pagina op jouw Voorlopige Aanslag vind je meer gegevens over de betaalinformatie, zodat je de betaling eenvoudig kunt voldoen.

 

Voorlopige Aanslag in één keer betalen 

Ten eerste heb je natuurlijk de mogelijkheid om de volledige Voorlopige Aanslag direct in één keer betalen. Dit kun je doen via een betaling met iDeal, of door een handmatige overschrijving. 

 

Om de betaling via iDeal te voldoen, log je in op het Overzicht Betalen en Ontvangen van de Belastingdienst middels je DigiD. Hier staat de betaling direct voor je klaar. 

Maak je de betaling liever handmatig over? Dat kan ook. Hiervoor gebruik je het rekeningnummer en het betalingskenmerk dat op de tweede pagina van je Voorlopige Aanslag staat opgenomen. Let er op dat je alle gegevens in dit blauwe veld goed overneemt om problemen achteraf te voorkomen. 

 

Voorlopige Aanslag in termijnen betalen 

Vind je het betalen van de Voorlopige Aanslag in één keer een te groot bedrag? Dan kun je ook in meerdere termijnen betalen. In dit geval doe je dit elke maand handmatig, te beginnen in februari. Je deelt het totale voorlopige aanslagbedrag door 11, want er zijn dan 11 betaalmomenten binnen 2024. Zorg dat de eerste termijn voor 29 februari 2024 is bijgeschreven. Voor elke andere termijn geldt dat je maximaal één maand later mag betalen, uiterlijk op de laatste datum van de eerstvolgende maand. Je laatste termijnbedrag en daarmee volledige Voorlopige Aanslag moet op 31 december 2024 bij de Belastingdienst binnen zijn. 

 

Tip: Stel voor jezelf een herinnering in dat je elke maand handmatig een termijn moet betalen. Of zet de termijnen alvast gereed binnen je bankomgeving. Zo voorkom je dat je per ongeluk een maand vergeet. Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben, die we verderop in deze blog met je bespreken.  

 

Voorlopige Aanslag middels een machtiging betalen 

Wil je dat een nieuwe termijn automatisch van je rekening wordt afgeschreven? Dat kun je regelen middels een automatische incasso door de Belastingdienst. Zij schrijven dan zelf een termijnbedrag van je rekening. Zo kun je toch in delen betalen, zonder het risico te lopen dat je zelf een maand vergeet.  

Vaak wordt een incassomachtiging bijgevoegd bij de aanslag. Je kunt ook een machtigingsformulier aanvragen via de Belastingtelefoon. Na het aanvragen ontvang je het formulier binnen 10 werkdagen bij jou thuis. Vul het formulier in en stuur dit retour. 

 

Let op: wil je dit jaar opnieuw gebruik maken van de automatische incasso? Deze moet je elk jaar opnieuw aanvragen. Neem hiervoor dus opnieuw contact op met de Belastingtelefoon. 

 

Wat als ik mijn Voorlopige Aanslag niet op tijd betaal? 

Als je je Voorlopige Aanslag niet op tijd, niet volledig of met de verkeerde gegevens overmaakt, bestaat de kans dat je een boete of rente over het verschuldigde bedrag moet betalen. Dit geldt zowel voor het in één keer betalen van de Voorlopige Aanslag, als voor het betalen in termijnen. Moet je de aanslag dus handmatig (via iDeal, een bankoverschrijving of in termijnen) overmaken, zorg dan dat je een herinnering instelt om zeker te weten dat je niet per ongeluk een betaling vergeet. 

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×