• Hoe zorg je dat je pensioenvermogen ook op lange termijn veilig is? – Gastblog KWEKA
  • Hoe zorg je dat je pensioenvermogen ook op lange termijn veilig is? – Gastblog KWEKA
  • Hoe zorg je dat je pensioenvermogen ook op lange termijn veilig is? – Gastblog KWEKA
Tvdw en KWEKA
20-06-2024

Als ondernemer heb je het druk met het runnen van je bedrijf. Toch is het essentieel om nu al goed na te denken over je pensioen. Hoe zorg je ervoor dat je pensioenvermogen ook op lange termijn veilig is en je straks kunt genieten van een welverdiend pensioen? Jouw bedrijf ís immers je pensioen. Toch? In deze gastblog geeft Ferdi Kwetters van KWEKA Adviesgroep je praktische tips en inzichten voor een slimme pensioenplanning, zodat jij met een gerust hart kunt ondernemen.

 

Ferdi van KWEKA Adviesgroep is de vaste gastblogger op TvdW Blogt. Heb jij zijn vorige blog al gelezen? Die lees je via deze link!

 

Ferdi Kwetters van KWEKA Adviesgroep vertelt waarom pensioenvermogen op de lange termijn plannen zo belangrijk is

Ferdi Kwetters van KWEKA Adviesgroep

Waarom is pensioenplanning belangrijk voor ondernemers?

Pensioenplanning is voor iedereen van belang, maar voor ondernemers misschien nog wel meer. Als ondernemer bouw je namelijk niet automatisch pensioen op, zoals werknemers dat wel doen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioenvermogen voor de lange termijn. En dat is niet altijd even makkelijk, zeker als je ook nog moet investeren in je bedrijf. Toch is het cruciaal om hier tijdig mee aan de slag te gaan. Hoe eerder je begint met het plannen van je pensioen en het veiligstellen van je vermogen, hoe meer rendement je kunt behalen. Dat geeft je ook meer zekerheid voor de toekomst.

 

Begin op tijd voor het rente-op-rente effect

Een goed pensioenvermogen bouw je niet in een dag op; dat lukt alleen door op tijd te kijken naar de lange termijn. Hoe eerder je begint met vermogensopbouw voor later, hoe meer tijd je vermogen heeft om te groeien. Om dit concept concreter te maken, laten we een praktisch rekenvoorbeeld zien.

 

Stel: je investeert een bedrag van €20.000 en legt maandelijks €200 extra in. We nemen aan dat de rentevoet constant is en 7% per jaar bedraagt. We houden geen rekening met belasting. Na 10 jaar zou je totale inleg ruim € 43.000 zijn en is vermogen gegroeid tot bijna € 74.000: een groei van ruim 70%.

 

Als we de looptijd verlengen naar 20 jaar, zou je totale inleg ongeveer € 66.500 zijn en is vermogen gegroeid tot bijna € 180.000. Dat is een groei van maar liefst 270%.

 

Welke stappen moet je nu ondernemen?

Onderstaande stapsgewijze aanpak kan je daarin helpen.

 

Stap 1: Breng je financiële situatie in kaart

Om daadwerkelijk stappen te kunnen zetten richting een solide financiële toekomst, is het belangrijk om te beginnen bij de basis: het in kaart brengen van je huidige financiële situatie.

Hoeveel vermogen heb je al opgebouwd? Wat zijn je maandelijkse inkomsten en uitgaven? En niet onbelangrijk: wat wil je bereiken in het leven? En wat zijn je financiële wensen en doelen voor de toekomst? Door hier inzicht in te krijgen, weet je beter waar je staat en wat je nodig hebt voor om ook in de toekomst het leven te kunnen leiden wat je wil leiden.

 

Stap 2: Bepaal hoeveel toekomstig inkomen je nodig hebt

De volgende stap is bepalen hoeveel pensioeninkomen je eigenlijk nodig hebt om comfortabel van te kunnen leven. Hoeveel geld heb je maandelijks nodig voor je vaste lasten, boodschappen, hobby’s en alle andere uitgaven? Houd je ook rekening met mogelijke extra zorgkosten op latere leeftijd? En, niet te vergeten: het effect van inflatie!

Een vuistregel is dat je na pensionering ongeveer 70% van je laatstverdiende inkomen nodig hebt. Maar: dit verschilt natuurlijk per persoon. Maak een inschatting die past bij jouw wensen en levensstijl. Op die manier kun je beter plannen hoeveel pensioenvermogen je nodig hebt om je levensstijl ook op de lange termijn voort te kunnen zetten.

 

Stap 3: Kies de juiste pensioenoplossing

Er zijn verschillende mogelijkheden om als ondernemer een pensioenvoorziening op te bouwen. Denk aan vermogensopbouw in box 1, box 2 of box 3 door te sparen, te beleggen, te investeren in vastgoed, een lijfrenteverzekering of een pensioenverzekering. Welke opties het beste bij jou passen, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Belangrijk is om te kiezen voor een vorm die past bij je risicobereidheid en waarbij je profiteert van fiscale voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld jaarlijks een deel van je winst gebruiken voor je pensioenopbouw en dit van de belasting aftrekken. De belastingdienst betaalt dan mee. Hoe fijn is dat! Laat je in ieder geval goed informeren of lees je goed in over de voor- en nadelen van elke mogelijkheid.

 

Stap 4: Spreid je risico’s

Daarnaast is het verstandig om je oude dag niet volledig afhankelijk te maken van je bedrijf. Wat als het economisch slechter gaat of je om andere redenen minder winst maakt? Door je vermogen te spreiden over verschillende ‘potjes’, zoals spaargeld, beleggingen en onroerend goed, verklein je de risico’s. Zorg er ook voor dat je partner financieel goed beschermd is, mocht jou iets overkomen. Ook dat draagt bij aan het veilig stellen van je pensioenvermogen op de lange termijn.

 

Stap 5: Evalueer en stuur bij

Je financiële situatie en doelen kunnen in de loop der jaren veranderen. Daarom is het verstandig om regelmatig je pensioenplanning tegen het licht te houden. Liggen je pensioenopbouw en je vermogen nog op schema? Of zijn er aanpassingen nodig? Grijp tijdig in als je merkt dat je te weinig reserveert om je pensioendoelen te halen. Een jaarlijkse evaluatie is zeker aan te raden: alleen zo bereik je een pensioenvermogen dat op de lange termijn nog steeds bij jou en je plannen past.

 

Hulp nodig bij je pensioenplanning?

Pensioenplanning kan complex en tijdrovend zijn, zeker als ondernemer. Maar het is wel van groot belang voor een zorgeloze toekomst. Wil je hulp bij het opstellen van een goed pensioenplan dat aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden? Neem dan contact op met TvdW of één van de ervaren vermogensplanners van KWEKA Adviesgroep. Wij helpen je graag met persoonlijk advies, zodat jij zorgeloos kunt ondernemen én met een gerust hart kunt genieten van je pensioen later.

 

Hartelijke groet,

Ferdi Kwetters

Eigenaar en vermogensplanner

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×