• Hypotheek aangevraagd? Zo verlaag je direct je maandlasten
  • Hypotheek aangevraagd? Zo verlaag je direct je maandlasten
  • Hypotheek aangevraagd? Zo verlaag je direct je maandlasten
TvdW
27-12-2023

Ben je sinds kort de trotse eigenaar van een eigen koopwoning met hypotheek? Dan kun je het beste direct een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting aanvragen. Op die manier kun je je maandlasten flink verlagen. Maar: een groot deel van alle huiseigenaren weet helemaal niet dat ze hier recht op hebben. Weten hoe het aanvragen van een voorlopige aanslag na het krijgen van een hypotheek je helpt om je maandlasten te verlagen? We vertellen het je in deze blog!

 

Voorlopige aanslag na verkrijgen hypotheek verlaagt maandlasten

Dankzij de hypotheekrenteaftrek en andere aftrekbare kosten die bij een eigen koopwoning komen kijken, kun je je maandlasten voor je inkomstenbelasting flink verlagen. Deze regels zijn gekomen om het kopen van een huis fiscaal voordeliger te maken. Dan moet je natuurlijk wel weten dat deze regels bestaan.

 

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Belastingdienst, blijkt echter dat veel huiseigenaren hier helemaal niet van op de hoogte zijn. Zo zegt 25% van alle huiseigenaren hier niets van te weten. Onder startende kopers met een leeftijd tot 35 jaar is dat percentage zelfs 43 procent.

 

Wil je meer weten over hoe een voorlopige aanslag werkt? Daar schreven we eerder een andere blog over. Die check je hier.

 

Waarom een voorlopige aanslag aanvragen?

Je kunt dus bepaalde kosten voor je met hypotheek gefinancierde woning dus aftrekken voor de inkomstenbelasting. Een voorbeeld van zo’n kostenpost is de hypotheekrente. Door deze bedragen af te trekken, hoef je minder belasting te betalen.

 

De Belastingdienst berekent de belasting die je moet betalen op basis van oudere gegevens. Wanneer je dus net een nieuw huis koopt, is dat nog niet direct opgenomen in het systeem dat jouw belastingbedragen bepaalt. Door het aanvragen of wijzigen van je voorlopige aanslag, kun je dit wél door laten rekenen en heb je dus een lagere maandlast. Het aanvragen van een voorlopige aanslag na je hypotheek om je maandlasten te verlagen doe je eenvoudig via de site van de Belastingdienst

 

Dat zoveel mensen dit niet doen, heeft vooral te maken met de grote onduidelijkheid die hierom heerst. Veel kopers zien door de bomen het bos niet meer, wat betreft alle zaken die ze moeten regelen. Zo’n 20 procent zegt het lastig te vinden goed duidelijk te krijgen wat er precies geregeld moet en kan worden na het verkrijgen van een hypotheek.

 

Het aanvragen van een voorlopige aanslag na het verkrijgen van een hypotheek verlaagt direct je maandlasten, maar veel mensen zien door de bomen het bos niet meer wat betreft de zaken die ze moeten regelen voor hun hypotheek. Om dat te ondersteunen, staat op deze foto een huisje verscholen in de bossen.

Veel huiseigenaren zien door de bomen het bos niet meer wat betreft alle hypotheekzaken

 

Wat gebeurt er als je niets aanvraagt?

Vraag je geen voorlopige aanslag aan? Dan wordt de hypotheekrenteaftrek in veel gevallen pas bij het invullen van de belastingaangifte meegenomen. Voor 2023 geldt dat je deze aangifte pas rond maart 2024 in kunt dienen. Je kunt je fiscale voordeel op die manier dus pas laat verzilveren. Je krijgt je voordeel op die manier alsnog, maar hebt de maanden daarvoor wel een hogere maandlast betaald. Het aanvragen van een voorlopige aanslag direct na het verkrijgen van je hypotheek kan dus handig zijn om je maandlasten te verlagen.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×