• In 2024 opnieuw Tijdelijk Noodfonds Energie
  • In 2024 opnieuw Tijdelijk Noodfonds Energie
  • In 2024 opnieuw Tijdelijk Noodfonds Energie
TvdW
10-01-2024

In 2023 werd voor het eerst het Tijdelijk Noodfonds Energie opgezet. Dankzij de flink gestegen kosten voor de energierekening dreigden veel Nederlandse huishoudens de rekeningen niet langer te kunnen betalen. Met het Tijdelijk Noodfonds Energie komen die huishoudens in aanmerking voor financiële hulp. Aangezien de prijzen voor gas en stroom in 2024 nog altijd erg hoog zijn, keert het Tijdelijk Noodfonds Energie terug. Wel zijn een aantal zaken aangepast.

 

Wie komen in aanmerking voor Tijdelijk Noodfonds Energie 2024?

Vergeleken met 2023 komen deze keer meer mensen in aanmerking voor het Tijdelijk Noodfonds Energie. Voor huishoudens met een laag inkomen – dat geldt tot 130% van het sociaal minimum – geldt dat zij minimaal 8% van hun totale inkomen aan energiekosten kwijt moeten zijn. Huishoudens met een laag middeninkomen – dat geldt tot 200% van het sociaal minimum – moeten minimaal 10% aan energiekosten betalen. Daarmee zijn de percentages beide gedaald, van respectievelijk 10% en 13%. Let wel op dat het inkomen wordt berekend inclusief vakantiegeld, maar exclusief andere toeslagen.

 

Voorwaarden voor Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Naast het inkomen en het percentage van het inkomen dat betaald wordt aan energiekosten moet een huishouden aan een aantal andere voorwaarden voldoen. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje:

  • Een huishouden moet zelf een energiecontract (voor bijvoorbeeld gas, stroom of stadswarmte) afgesloten hebben bij een energieleverancier;
  • Het Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt enkel het bedrag aan energiekosten dat hoger is dan de 8% of 10% van het inkomen;
  • Je kunt een bijdrage aanvragen voor maximaal de zes aankomende maanden.

Deze voorwaarden zullen in elk geval gaan gelden wanneer de aanmelding voor het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 open gaan. De kans bestaat dat er nog voorwaarden wijzigen of worden toegevoegd. Alle definitieve voorwaarden zullen vermeld staan op de site van het Tijdelijk Noodfonds Energie op het moment dat deze beschikbaar komt.

 

Tijdelijk Noodfonds Energie in 2024 toegankelijker

In 2024 is toegang tot het noodfonds toegankelijker voor meer huishoudens. Dat heeft niet alleen te maken met de lagere instappercentages. Zo is de dienstverlening bij de aanvraag een stuk verbeterd. De aanvraag is zo een simpeler proces dat zorgt voor kortere doorlooptijden. Op deze manier moeten nog meer huishoudens volledig zelfstandig hun aanvraag in kunnen dienen.

 

Het Tijdelijk Noodfonds Energie in 2023

In 2023 wisten veel huishoudens het aanvraagproces al te vinden. In totaal vroegen ruim 50.000 mensen steun aan bij het tijdelijke loket, goed voor bijna 44 miljoen euro aan steun. Negen energieleveranciers én de Rijksoverheid zeggen daarom dit jaar 60 miljoen euro bij te dragen aan het Tijdelijk Noodfonds.

 

Wil je meer weten over de eerste uitkering van het Tijdelijk Noodfonds Energie? Daar schreven we al eerder een blog over. Die lees je hier.

 

Aanvragen van Tijdelijk Noodfonds Energie 2024

Op dit moment is het nog niet mogelijk om je aanvraag voor het Tijdelijk Noodfonds Energie 2024 te starten. Naar verwachting gaat het Noodfonds halverwege januari 2024 weer open voor aanvragen en sluit de aanvraag eind maart. Als de aanvraag open gesteld is, doe je de aanvraag op de website van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×