• Invorderingsrente Belastingdienst stijgt voor het eerst in jaren
  • Invorderingsrente Belastingdienst stijgt voor het eerst in jaren
  • Invorderingsrente Belastingdienst stijgt voor het eerst in jaren
Fiscale
update

De invorderingsrente is op 1 juli 2022 voor het eerst in 2 jaar weer gestegen. De Belastingdienst rekent nu 1% invorderingsrente wanneer belastingplichtigen hun aanslag te laat betalen.

Vanaf maart 2020 tot en met juni 2022 is de invorderingsrente vanwege de coronacrisis tijdelijk verlaagt van 4% naar 0,01%. Hierna zal de invorderingsrente stapsgewijs terug gaan naar het oude niveau. Zo wordt er 1 juli 2022 het percentage teruggezet naar 1%, op 1 januari 2023 op 2%, op 1 juli 2023 3% en vanaf 1 januari 2024 zal het percentage weer het oorspronkelijke percentage van 4% zijn.

Wanneer wordt invorderingsrente betaald?

De invorderingsrente wordt betaald wanneer de belastingplichtige na de uiterste betaaldatum nog een bedrag open heeft staan. Dit geldt ook als er een uitstel van betaling is ontvangen.

Voorbeeld: U krijgt een aanslag met een te betalen bedrag van € 2.700. De uiterste betaaldatum van de aanslag is 31 augustus. U betaalt € 1.500 op tijd. Ue betaalt na 31 augustus € 300 per maand, via een betalingsregeling. Over iedere betaling na de uiterste betaaldatum wordt er invorderingsrente gerekend.

Er zijn ook situaties waarin er invorderingsrente door de Belastingdienst aan de belastingplichtige betaald wordt. Dit kan gebeuren wanneer de Belastingdienst langer dan 6 weken over een teruggaaf van belasting doet. Een andere situatie waarbij dit kan gebeuren is als een belastingplichtige bezwaar maakt tegen een aanslag, geen uitstel van betaling krijgt en dan de aanslag op de uiterste betaaldatum betaalt. Als de belastingplichtige later gelijk krijgt, kan er ook aanspraak gemaakt worden op invorderingsrente.

Betalingskorting

Er is nog ander goed nieuws wat betreft de verhoging van de invorderingsrente. Dit percentage is namelijk de basis voor de betalingskorting die gegeven wordt als de belastingplichtige hun voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting in één keer betaald.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×