• Kilometerregistratie starters: zo doe je dat – TvdW Starters
 • Kilometerregistratie starters: zo doe je dat – TvdW Starters
 • Kilometerregistratie starters: zo doe je dat – TvdW Starters
TvdW
29-09-2023

Als je je privé auto ook gebruikt voor zakelijke kilometers, is het slim om hiervoor een kilometerregistratie bij te houden. Je mag in dat geval 21 cent per gereden kilometer opgeven als gemaakte kosten. Deze kosten kun je vervolgens gebruiken voor een lagere winst en dus minder belasting. Maar: zo’n kilometerregistratie is best lastig om goed bij te houden. Vooral als starter kan dit een onoverzichtelijke klus zijn. Daarom laten we in deze blog zien hoe je een goede kilometerregistratie voor starters bijhoudt.

 

Waarom een kilometerregistratie voor starters bijhouden?

Door een goede kilometerregistratie bij te houden, kun je uiteindelijk je kosten drukken. Je mag de 21 cent (die per januari 2024 omhoog gaat naar 23 cent) per kilometer namelijk volledig opgeven als gemaakte kosten. Hierdoor druk je de winst van je bedrijf. Doordat je minder winst hebt gemaakt, hoef je ook minder belasting te betalen. Daarmee heb je aan twee kanten voordeel: de kosten voor je auto (brandstof, parkeren, wasstraat, …) worden gedekt en je hoeft minder belasting te betalen. Dat is vooral voor starters met minder budget natuurlijk een fijne uitkomst.

 

Hoe een goede kilometerregistratie voor starters bijhouden?

Het bijhouden van een goede kilometerregistratie is best een klus. Je moet namelijk aan heel wat voorwaarden voldoen én alle gegevens moeten kloppen. Daarom zetten we hieronder alle eisen, inclusief een handig voorbeeld, voor je op een rijtje. In het algemeen moet je de volgende gegevens van de auto noteren:

 • Het merk van de auto;
 • Het model auto;
 • Het kenteken van de auto;
 • De periode waarin de auto is gebruikt;
 • En een overzicht met alle ritgegevens.

 

De ritgegevens geven een overzicht van alle individuele ritten die je in een periode gereden hebt. Hierin neem je de volgende gegevens op:

 • De datum waarop de rit gereden is;
 • De kilometerstand aan het begin en het einde van de rit;
 • Het vertrek- en het aankomstadres;
 • Een omschrijving bij de rit (bijvoorbeeld: bezoek aan klant Y);
 • Of je zakelijk of privé gereden hebt.

 

Voorbeeld van een goede kilometerregistratie voor starters

Om je te laten zien hoe dit er uiteindelijk uitziet, hebben we hieronder een handig voorbeeld voor je gemaakt. In dit voorbeeld rijden we met een Renault Clio in juni 2023 een aantal verschillende privé en zakelijke ritten.

Op deze afbeelding laten we zien hoe de kilometerregistratie voor starters van TvdW eruit ziet!

Opmerking: de gebruikte gegevens en adressen zijn puur ter illustratie

 

Binnenkort: TvdW voor Starters

Als startende ondernemer komt er veel op je af, waaronder het bijhouden van een goede kilometerregistratie. Om je wegwijs te maken in alle belangrijke zaken waar je als starter rekening mee moet houden, lanceert TvdW binnenkort een volledig vernieuwde dienst voor starters. Met deze (gratis!) dienst verloopt het opstarten van je eigen bedrijf op rolletjes dankzij handige tips en tricks, nuttige documenten én kennis van de belangrijkste wetten, rechten en plichten. Zo bieden we je bijvoorbeeld een praktisch document aan om je kilometerregistratie als starter in bij te houden. Benieuwd naar meer informatie over deze nieuwe dienst van TvdW? Hou ons op social media in de gaten of pre-registreer jezelf alvast via info@twanvandewiel.nl om als eerste op de hoogte te zijn!

END © TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×