• Kosten kinderopvang stijgen voor ouders, ondanks extra toeslagen
  • Kosten kinderopvang stijgen voor ouders, ondanks extra toeslagen
  • Kosten kinderopvang stijgen voor ouders, ondanks extra toeslagen
Tvdw
18-12-2023

Komend jaar verhogen veel kinderopvangorganisaties hun prijzen. Om dat te compenseren, heeft de overheid ook de normbedragen verhoogd en is de toeslag voor kinderopvang gestegen. Toch betekenen deze aanpassingen niet per se dat je er als ouder op vooruit gaat. Sterker nog: in sommige gevallen ga je er doordat de kosten voor kinderopvang stijgen zelfs flink op achteruit. Wat kun je doen als je door de gestegen kosten voor kinderopvang niet meer uitkomt en hier ontevreden over bent?

 

Hogere kosten en hogere toeslag, maar verrekening negatief

Gemiddeld gaan de prijzen in de kinderopvang met zo’n 9.5 procent stijgen. Dat heeft de overheid op willen vangen door het maximum tarief voor kinderopvangtoeslag ook te verhogen. Die is zelfs vlak voor het verkiezingsreces nóg eens extra verhoogd, om ouders tegemoet te komen. Met zo’n extra verhoging zouden ouders vast goedkoper uit moeten zijn, toch?

Dat blijkt helaas niet helemaal het geval. Hoewel de hogere toeslag de hogere kosten zeker beperkt, wordt de kinderopvang voor veel ouders niet eens goedkoper.

 

Lees ook: Kinderopvangtoeslag 2024 definitief: dit zijn de bedragen

 

Kinderopvanglocaties maken inhaalslag met prijzen

Je inkomen bepaalt welk deel van de kosten voor kinderopvang je zelf moet betalen. Hoe meer je verdient, hoe meer je ook moet betalen. Bij een hogere uurprijs werkt dat hetzelfde: een hogere uurprijs betekent een hogere eigen bijdrage.

 

Daarnaast moet je ook rekening houden met het maximumbedrag dat opgesteld is door de overheid. Betaal je per uur meer dan het maximumbedrag? Dan betaal je hiervan 100 procent van de kosten. Stijgen de kosten voor jouw kinderopvang dus harder dan het nieuwe maximale bedrag? Dan ben je voortaan flink duurder uit.

 

Dat de prijzen voor kinderopvang zo flink stijgen, heeft een aantal redenen. Zij hebben namelijk lang geprobeerd rond dit maximumbedrag te blijven zitten met de prijzen. Maar: dat wordt alsmaar lastiger. Met zaken als inflatie, hogere personeelskosten, het noodgedwongen inhuren van nog duurdere zzp’ers en gestegen huurkosten moeten zij hun kosten wel verhogen. Veel opvanglocaties maken daarom een inhaalslag met de prijzen, die ze de afgelopen jaren niet hebben kunnen of durven maken. Toch heeft demissionair minister Van Gennip kinderopvanglocaties op het hart gedrukt dit niet te doen.

 

Prijsstijgingen niet transparant, optie tot aanvechten

Ondanks de waarschuwing van de minister voeren veel kinderopvanglocaties tóch extra prijsstijgingen door. Doordat dit zo verschilt per kinderopvanglocatie, is het lastig te zeggen of kinderopvang voor alle ouders juist duurder of goedkoper wordt. Ook hoe de prijsstijging precies is opgebouwd, is bij veel kinderopvangen niet transparant genoeg.

 

Daar is een belangrijke rol voor oudercommissies weggelegd. Zij hebben de mogelijkheid om de prijsstijging wel inzichtelijk te krijgen, en kunnen indien nodig bezwaar maken bij de kinderopvang zelf. Dat zorgt voor meer inzicht, bijvoorbeeld in verborgen prijsstijgingen. Desondanks leidt zo’n bezwaar niet altijd tot een prijsverlaging.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×