• Let op: oude portaal voor ondernemers per 1 juli gesloten 
  • Let op: oude portaal voor ondernemers per 1 juli gesloten 
  • Let op: oude portaal voor ondernemers per 1 juli gesloten 
Tvdw
07-03-2024

Vanaf 1 juli 2024 gaat de Belastingdienst het oude portaal voor ondernemers definitief sluiten. Vanaf dat moment kun je hier geen gebruik meer van maken. Gebruik je nu dus nog dit oude portaal voor ondernemers? Stap dan voor die tijd over naar Mijn Belastingdienst Zakelijk, een boekhoudsoftware of een fiscaal dienstverlener zodat je niet voor het gesloten oude portaal voor ondernemers komt te staan.

 

eHerkenning maakt oude portaal ondernemers overbodig 

Het oude portaal voor ondernemers bleef lange tijd bestaan omdat ondernemers zonder KvK-nummer niet in konden loggen op de opvolger: Mijn Belastingdienst Zakelijk. Hiervoor had je namelijk eHerkenning nodig om in te kunnen loggen. Dat kon niet iedereen aanvragen. Maar sinds eind januari 2024 is het aanvragen van eHerkenning ook voor organisaties en ondernemingen zónder KvK mogelijk.  

 

Nu Mijn Belastingdienst Zakelijk voor alle ondernemers beschikbaar is, kan het oude portaal gesloten worden. Dit portaal was namelijk al flink verouderd. Met dit oude portaal sluit ook de website waar ondernemers buiten de EU btw-melding konden doen volgens het EU-btw éénloketsysteem. 

 

Compensatie voor kosten aanvragen eHerkenning 

De Belastingdienst werkt nog aan een compensatieregeling die de kosten van eHerkenning voor bedrijven zonder KvK-nummer moet drukken. Hier is echter nog weinig over bekend. Wanneer de hoogte van de compensatie en de bijbehorende voorwaarden bekend zijn, delen we dat op onze blog.

 

Eenvoudig aangifte en meer doen op Mijn Belastingdienst Zakelijk 

De mogelijkheden van Mijn Belastingdienst Zakelijk worden steeds verder uitgebreid. Zo kun je er al btw-aangifte, suppletie en de opgave van ICP (intracommunautaire prestaties) én de EU-btw-melding invullen. In maart volgen naar verwachting formulieren voor bijvoorbeeld de teruggave van dividendbelasting of de EU-btw-melding in het Engels. 

 

Overstappen van oude portaal voor ondernemers naar Mijn Belastingdienst Zakelijk 

Om de overstap van het ene naar het andere portaal soepel te laten lopen, heeft de Belastingdienst een speciale pagina met meer informatie gedeeld. Hierin lees je terug hoe het nieuwe inlogproces werkt en wat je kunt doen om je voor te bereiden. Wil je niet wachten tot 1 juli? Dat hoeft ook niet: je kunt nu alvast overstappen van inloggen op het oude portaal voor ondernemers naar Mijn Belastingdienst Zakelijk. 

Let op: het aanvragen van eHerkenning kost tijd. Doe dit daarom tijdig. Zo weet je zeker dat je op tijd in kunt loggen én voorkom je dat je langer moet wachten als heel veel ondernemers op het laatste moment eHerkenning voor hun onderneming aanvragen.  

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×