• Lever uitbetaalde bedragen aan derden aan vóór 1 februari
  • Lever uitbetaalde bedragen aan derden aan vóór 1 februari
  • Lever uitbetaalde bedragen aan derden aan vóór 1 februari
TvdW
05-01-2024

Heb jij in 2023 betalingen gedaan aan iemand die niet als ondernemer of in (fictieve) dienstbetrekking bij jouw bedrijf was? Dan vallen deze betalingen onder de regeling ‘Uitbetaalde bedragen aan derden’ (UBD). Deze bedragen moet je op tijd aanleveren bij de Belastingdienst. Dat en nog veel meer over ‘Uitbetaalde bedragen aan derden’ lees je in deze blog.

 

Twee soorten Uitbetaalde bedragen aan derden

Sinds 2022 werkt de Belastingdienst met twee verschillende soorten uitbetalers. Enerzijds zijn er inhoudingsplichtige uitbetalers. De andere groep bestaat uit niet-inhoudingsplichtige uitbetalers. We zullen de geldende regels per soort uitbetaler verder uitwerken.

 

1: Inhoudingsplichtige uitbetaler

De Belastingdienst ziet ondernemer als een inhoudingsplichtige uitbetalen wanneer hij of zij een loonheffingennummer heeft en daarnaast ook de aangifte loonheffingen doet. Als collectieve beheersorganisatie val je ook onder de inhoudingsplichtige uitbetalers.

 

Als inhoudingsplichtige uitbetaler ben je vanaf 1 januari 2022 verplicht om UBD-betalingen te registreren. Dit doe je door alle gegevens rondom deze betalingen bij de Belastingdienst kenbaar te maken. Hiervoor geldt een uiterste datum: alle uitbetaalde bedragen aan derden in 2023 moet je tussen 2 en 31 januari 2024 bij de Belastingdienst aanleveren.

 

Ben je al bekend bij de Belastingdienst vanwege eerdere betalingen volgens de UBD, ontvang je vanzelf een uitnodiging. Meestal ontvang je deze per e-mail. Heb je in 2023 voor het eerst UBD betaald, moet je uit eigen initiatief deze bedragen doorgeven.

 

Let op: ook als je geen uitnodiging hebt gehad om je UBD-betalingen door te geven, ben je verplicht dit wel te doen!

 

2: Niet-inhoudingsplichtige uitbetaler

Als je geen loonheffingsnummer hebt, ziet de Belastingdienst je als een niet-inhoudingsplichtige uitbetaler. In dat geval hoef je alleen gegevens over alle UBD-betalingen te verstrekken wanneer je een uitnodiging van de Belastingdienst hebt ontvangen.

 

Let op: als je dus geen uitnodiging hebt gehad om je UBD-betalingen door te geven, hoef je dit dus ook niet te doen in tegenstelling tot wel inhoudingsplichtige uitbetalers.

 

Lees ook: 4 miljoen burgers ontvangen voorlopige aanslag Belastingdienst

 

Wanneer worden UBD-uitnodigingen verstuurd?

De uitnodigingen voor het aanleveren van UBD-gegevens is rond 19 december 2023 verstuurd door de Belastingdienst. Heb je als niet-inhoudingsplichtige uitbetaler nog geen mail ontvangen? Dan hoef je deze bedragen over 2023 niet aan te geven. Als inhoudingsplichtige uitbetaler ben je dit wel altijd verplicht, ook als je deze mail niet hebt gehad.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×