• Loket voor stichtingen en verenigingen nu live
  • Loket voor stichtingen en verenigingen nu live
  • Loket voor stichtingen en verenigingen nu live
TvdW
06-06-2023

Stichtingen en Verenigingen Loket – een internetsite van de Belastingdienst speciaal opgericht voor stichtingen en verenigingen – is sinds 31 mei 2023 live. Via deze website je wanneer een stichting of vereniging vrijgesteld is van belastingen of juist niet. Ook kun je op het Stichtingen en Vereniging Loket meer informatie vinden over de verschillende soorten belasting waar stichtingen en verenigingen mee te maken kunnen krijgen. Op het loket vind je uitleg of stichtingen en verenigingen belastingaangifte moeten doen en waarom, maar ook wanneer zij geen aangifte hoeven te doen. Dit kan wanneer zij bijvoorbeeld een vrijstelling hebben ontvangen. En als ze dan toch aangifte moeten doen, staan medewerkers van loket altijd paraat om heb hierbij te helpen.

Ondernemingen zijn vaak belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Ook stichtingen en verenigingen kunnen er belastingplichtig voor zijn. Vennootschapsbelasting is een belasting over de winst. Als in de statuten staat dat de stichting of vereniging niet naar winst streeft, dan is dat voor de beoordeling van de belastingplicht niet belangrijk. Wat telt, is of de stichting of vereniging in de praktijk regelmatig winst maakt. Een stichting of is volgens de wet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting indien zij een onderneming drijft. Op de site staan twee voorbeelden omschreven om te verduidelijken wanneer een onderneming wordt gedreven:

  • Een sportvereniging organiseert een toernooi waaraan ook niet-leden tegen betaling mee kunnen doen.
  • Een stichting organiseert een openbare feestavond waar zij hapjes en drankjes verkopen.

Soms drijft een stichting of vereniging een onderneming maar hoeft zij toch geen aangifte vennootschapsbelasting te doen. Bijvoorbeeld als er een vrijstelling geldt. Kijk daarom altijd goed of de stichting of vereniging voldoet aan de voorwaarden voor een vrijstelling. Verdere informatie en richtlijnen vallen terug te lezen op de website van het Stichtingen en Verenigingen Loket.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×