• Meestgestelde vragen betaald ouderschapsverlof
  • Meestgestelde vragen betaald ouderschapsverlof
  • Meestgestelde vragen betaald ouderschapsverlof
TvdW

Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen vanaf 2 augustus 2022 betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt uw werknemer extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.

Ouders krijgen voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het 1e levensjaar van het kind.

Het UWV krijgt regelmatig vragen van werkgevers over deze wet.    

Op de internetsite van UWV vindt u nu de antwoorden op de 2 meest gestelde vragen.

  1. Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen?

Antwoord: soms lukt het een werknemer niet om de volledige 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Als het kind in het midden van een werkweek 1 jaar wordt of op dat moment 1 jaar in het gezin opgenomen is, dan kan de werkgever toch een aanvraag voor een uitkering voor een hele werkweek doen. UWV berekent de uitkering dan tot de juiste datum. Op de internetsite van UWV leest u meer over hoe dit werkt.

  1. Hoe doe ik een 2e of 3e betaalverzoek zonder de uitkering opnieuw aan te vragen?

 Antwoord: als de werkgever een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt, is dit meteen een 1e betaalverzoek. Om een volgend betaalverzoek in te dienen gaat u in het werkgeversportaal naar ‘Overzicht aanvragen’. Klik op de melding van de werknemer, daarna op ‘Acties’ en dan op ‘Nieuw betaalverzoek’.

Let op!

Een nieuwe aanvraag voor een uitkering betaald ouderschapsverlof is dus niet nodig. Bekijk de onderstaande video over hoe u een betaalverzoek indient.

Bron: uwv.nl 
Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×