• De nieuwe kleineondernemersregeling! Wat gaat er veranderen?
 • De nieuwe kleineondernemersregeling! Wat gaat er veranderen?
 • De nieuwe kleineondernemersregeling! Wat gaat er veranderen?
Wat gaat er
voor jou veranderen?

Ondernemers of zzp’ers kunnen al geruime tijd gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Echter gaat vanaf 1 januari 2020 deze regeling op de schop. Dit heeft gevolgen voor zowel de huidige deelnemers als voor potentiële deelnemers aan de KOR! Hierbij zijn enkele data erg belangrijk. Meer weten? Lees snel verder!

Waarvoor is de kleineondernemersregeling (KOR) bedoelt?

De KOR is een regeling voor ondernemers die in de begin jaren (nog) niet veel omzet draaien. Hierdoor hoeven ondernemers in de eerste jaren minder (of zelfs geen!) BTW te betalen.

Hoe werkt de huidige KOR?

Niet elke ondernemer kan gebruik maken van de KOR. Om in aanmerking te komen voor de huidige KOR moeten ondernemers aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Minder dan € 1.883,- per jaar aan btw betalen
 • De onderneming is een eenmanszaak of V.O.F.
 • Gevestigd in Nederland

Bij de KOR zijn twee grensbedragen van belang: € 1.883,- en € 1.345,-. Wanneer een ondernemer minder dan €1.345,- per jaar aan btw afdraagt, dan wordt dit bedrag door de Belastingdienst kwijtgescholden; men hoeft dit bedrag niet te betalen.

Wanneer een ondernemer  tussen de € 1.345,- en € 1.883,- aan btw zou moeten betalen  in een jaar, dan wordt een gedeelte van het bedrag kwijtgescholden. Deze vermindering als gevolg van de KOR wordt als volgt berekend: (€ 1.883 – het oorspronkelijk af te dragen BTW bedrag) x 2,5. Een voorbeeld:

Je moet € 1.500 euro aan btw in een jaar afdragen. Dan bereken je het als volgt. € 1.883 – € 1.500 = € 383 x 2,5 = € 957,50. Dit bedrag mag je in mindering brengen met het bedrag wat je eigenlijk aan de belastingdienst moest betalen: € 1.500 – € 957,50 = € 542,50. Dit bedrag moet je uiteindelijk betalen aan de Belastingdienst.

Hoe werkt de toekomstige KOR?

Vanaf 1 januari 2020 geldt de nieuwe KOR. Hierbij wordt er niet gekeken of je als eenmanszaak of V.O.F. minder dan €1.883 per jaar aan btw moet betalen maar of je als ondernemer niet hoger dan €20.000,- excl. btw aan omzet per kalenderjaar hebt gedraaid. Let op; volgens de Belastingdienst valt onder omzet:

 • In Nederland verrichte BTW-belaste leveringen van goederen en diensten;
 • Omzet van vrijgestelde diensten, te weten: levering/verhuur onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringen;
 • Overige BTW-vrijgestelde omzet (zoals bijvoorbeeld medische vrijstelling), telt niet mee!
 • Naar ondernemer verlegde BTW en ICL tellen wel mee.

Daarnaast is de KOR geen belastingvermindering, maar een btw-vrijstelling. Dit houdt in:

 • Geen btw facturatie;
 • Geen btw afdragen;
 • Vrijgesteld van alle administratieve verplichtingen.

De nieuwe KOR is niet meer alleen voor eenmanszaken of een V.O.F. maar voor alle ondernemingsvormen.

Voorwaarden nieuwe KOR:

Om gebruik te maken van de KOR, zijn de volgende voorwaarden van toepassing:

 • Je bent btw-ondernemer;
 • Je bent als ondernemer gevestigd in Nederland;
 • Je omzet is niet hoger dan € 20.000 per kalenderjaar.

Maar wat als een ondernemer gedurende het jaar tóch boven de € 20.000 omzet komt? In dat geval wordt de ondernemer weer BTW plichtig. Hij moet een normale BTW administratie gaan bijhouden en op zijn facturen weer BTW vermelden. Bovendien kan hij de komende drie jaar niet weer kiezen voor de KOR.

Aanvragen/afmelden

De kleineondernemersregeling is geheel vrijwillig en geldt voor drie jaar, tenzij de drempel wordt overschreden. Wanneer je vanaf 1 januari meteen al gebruik wil maken van de KOR, dan moet je aanvraag voor 20 november 2019 bij de Belastingdienst zijn.  Maak je al gebruik van de KOR en wil je dit in 2020 ook, dan hoef je je niet aan te melden. De Belastingdienst meldt je automatisch aan. Maak je nu gebruik van de KOR, maar wil je dit in 2020 niet meer? Meldt je dan voor 1 januari 2020 af.

 • Ben je te laat met aanmelden? Dan wordt je door de Belastingdienst gezien als een btw-ondernemer voor kwartaal 1. Je ontheffing gaat dan pas op zijn vroegst in vanaf 1 april 2020.
 • Ben je een startende ondernemer en wil je gebruik maken van de KOR? Dan moet je aanvraag tenminste 4 weken voor de start van de onderneming bij de Belastingdienst binnen zijn.
 • Na het vervallen van de ontheffing kan een nieuw ontheffingsverzoek pas na drie jaar worden aangevraagd.

Wat veranderd er voor jou?

De nieuwe kleineondernemersregeling heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat je als ondernemer minder administratieve verplichtingen hebt. Daarnaast is de KOR , zoals eerder genoemd, geheel vrijwillig. Een nadeel is dat je geen btw meer kan aftrekken of terugvragen. De nieuwe KOR is dus niet voor elke ondernemer interessant.

Benieuwd of de nieuwe KOR voor jou interessant is? Bel dan naar 0416-337793 of stuur een mail naar info@twanvandewiel.nl

Je omzet vergroten? Kijk dan of een Power BI dashboard van TvdW je op weg kan helpen.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×