• Nieuwe wetgeving gastouderopvang: dit verandert er per juli 2026
  • Nieuwe wetgeving gastouderopvang: dit verandert er per juli 2026
  • Nieuwe wetgeving gastouderopvang: dit verandert er per juli 2026
TvdW
24-06-2025

Flexibele, kleinschalige opvang in een huiselijke sfeer – dat is waar gastouderopvang voor staat. Veel ouders kiezen bewust voor deze vorm van kinderopvang. Vanaf 1 juli 2026 verandert er het nodige: de wetgeving voor gastouderopvang worden aangescherpt. Met als doel de kwaliteit te versterken en gelijk te trekken met andere opvangvormen zoals kinderdagverblijven. De nieuwe wet maakt van gastouderopvang officieel een volwaardige vorm van kinderopvang. Voor gastouders en gastouderbureaus betekent dit niet alleen meer duidelijkheid, maar ook extra verplichtingen en nieuwe kansen. In deze blog lees je wat er precies verandert en wat je nu alvast kunt doen.

Wat verandert er?

  • Gelijke pedagogische doelen: Gastouders moeten straks werken volgens dezelfde pedagogische basisdoelen als andere kinderopvangvormen. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van emotionele veiligheid, sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.
  • Aansluiting bij maximaal twee bureaus: Een gastouder mag nog maar bij twee gastouderbureaus ingeschreven staan. Uitzonderingen:

– Ouders en gastouders kunnen hun bestaande contracten gewoon voortzetten

– Bij overstappen is tijdelijk aansluiting bij een derde bureau ook toegestaan

  • Leeftijdsgrens voor eigen kinderen omlaag: De eigen kinderen van de gastouder tellen vanaf juli 2026 mee in het maximaal aantal op te vangen kinderen tot de leeftijd van 8 jaar (nu is dat nog 10 jaar).
  • Toeslag ook bij opvang eigen kinderen: Laat een gastouder zijn of haar eigen kind opvangen door een andere gastouder? Dan is er vanaf 2026 ook recht op kinderopvangtoeslag. Nu geldt die toeslag alleen bij opvang via een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang.

Meer coaching en scholing

De veranderingen stoppen niet bij de wet. In aanvullende regels wordt vastgelegd dat:

  • Gastouders jaarlijks minimaal 3 uur pedagogische coaching krijgen
  • Er gewerkt wordt met een pedagogisch werkplan
  • Scholing onderdeel wordt van het werk als gastouder

Deze maatregelen moeten helpen bij het verder professionaliseren van de sector en het versterken van de pedagogische kwaliteit.

Aantrekkelijker om gastouder te worden

Om het aanbod gastouderopvang op peil te houden:

  • Krijgen nieuwe gastouders een vergoeding voor hun opleidingskosten
  • Een landelijke campagne maakt gastouderopvang bekender en aantrekkelijker

Wat kun je nu doen?

Hoewel de nieuwe regels pas in juli 2026 ingaan, is het verstandig om je nu al voor de bereiden. Informeer je bijvoorbeeld bij het gastouderbureau waar je bij bent aangesloten, werk je pedagogisch plan bij en zorg dat je voldoet aan de nieuwe eisen. Zo ga je goed voorbereid de toekomst in – én draag je bij aan de professionalisering van gastouderopvang.

Heb je na het lezen van deze blog vragen? Neem gerust contact met ons op!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×