• De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang
TvdW

UPDATE 27-10-2023: Afgelopen nacht is het Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door de Tweede Kamer. Met dit pakket bouwt de overheid de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) in negen geleidelijke stappen af voor álle ouders, ook voor ouders die pas na 31 december 2024 kinderen krijgen. De volledige afschaffing van de IACK stelt het parlement uit van 2025 naar 2027. De IACK is dan pas in 2035 volledig afgebouwd en voor geen enkele ouder meer te verkrijgen. //

 

In deze blogserie zetten we alle belangrijke veranderingen aan de hand van Prinsjesdag 2023 voor je op een rijtje. Dit doen we aan de hand van onze eigen diensten. In deze blog bespreken we alle veranderingen die Prinsjesdag 2023 voor de kinderopvang heeft. Lees je met ons mee?

 

Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang: strengere IACK

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) is een heffingskorting die in het leven is geroepen om werkende, alleenstaande ouders of minstverdienende partners die werken en een kind hebben te ondersteunen. In het geval van co-ouderschap moeten ouders de zorg onder het kinder ongeveer evenredig onder beide ouders verdelen. Deze eis was altijd minimaal 78 dagen per ouder. De overheid verhoogt deze eis nu naar minimaal 156 dagen per kalenderjaar.

 

TvdW Tip: Als het co-ouderschap minimaal zes maanden duurt, maar wel eerder begint of eindigt dan het kalenderjaar, kun je de eis van 156 dagen laten herrekenen. In dat geval zijn dus minder dan 156 dagen zorg voor het kind nodig om toch in aanmerking te komen voor de IACK.

 

Vereenvoudiging toeslagen voor co-ouderschap

Daar waar de regels voor co-ouderschap strenger worden wat betreft de IACK, wordt de manier van co-ouderschap vaststellen wel makkelijker gemaakt. Vroeger moesten co-ouders de verzorging van het kind gedurende het jaar ongeveer gelijk op zich nemen. Nu hoeft dat niet meer, zolang ouders de eis van 156 dagen per jaar uiteindelijk maar halen.

 

Kindgebonden budget: verhogingen en verlagingen

Ook rond het kindgebonden budget worden een aantal zaken aangepast. Zo werkt de berekening voor het budget voortaan met andere bedragen, omdat deze geïndexeerd zijn. In de tabel hieronder geven we je een overzicht van alle zaken die zijn aangepast, of het gaat om een verhoging of verlaging en welk bedrag per jaar hierbij hoort.

 

De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor kinderopvang hebben onder meer te maken met het kindgebonden budget

 

TvdW Blogt over Prinsjesdag 2023

Naast deze blog over de gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor de kinderopvang, schrijven we ook over een aantal andere onderwerpen. Zo vertellen we je ook alles over de gevolgen voor ZZP’ers, MKB en BV, loonadministratie en fiscale begeleiding!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×