• De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers
  • De gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers
TvdW

UPDATE 27-10-2023: Afgelopen nacht is het Pakket Belastingplan 2024 aangenomen door de Tweede Kamer. In deze plannen wordt de verlaging van mkb-winstvrijstelling gehalveerd, waardoor de vrijstelling hoger blijft. Het percentage voor 2024 is vastgesteld op 13,31%. //

 

In deze blogserie zetten we alle belangrijke veranderingen aan de hand van Prinsjesdag 2023 voor je op een rijtje. Dit doen we aan de hand van onze eigen diensten. In deze blog bespreken we alle veranderingen die Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers heeft. Lees je met ons mee?

 

Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers: verlaging MKB-winstvrijstelling

Wat houdt de MKB-winstvrijstelling precies in?

De MKB-winstvrijstelling kun je als ZZP’er inzetten als een aftrekpost op je winst. De naam van deze vrijstelling is wat verwarrend: hoewel hij lijkt te slaan op MKB-bedrijven, geldt deze wel degelijk voor ZZP’ers.

Deze winstvrijstelling wordt berekend aan de hand van een percentage van de winst. In 2023 was dit percentage 14%. Je mag dit percentage aftrekken van de winst die overblijft na aftrek van de ondernemersaftrek. Dankzij de MKB-winstvrijstelling verminder je de belastbare winst. Zo hoef je over een minder groot bedrag belasting te betalen. Ook als je verlies maakt, helpt de winstvrijstelling je: je fiscale verlies is in dat geval kleiner.

Het voordeel dat je krijgt vanwege de MKB-winstvrijstelling wordt echter wel steeds verder beperkt. In 2023 bedroeg het voordeelpercentage 36,93%, terwijl dat in 2021 nog 43% was.

 

Wat verandert er aan de MKB-winstvrijstelling?

In 2023 was de MKB-winstvrijstelling nog 14%. Dat percentage brengt de overheid nu terug naar 12,7%. Op die manier wordt de totale winstvermindering aan de hand van de vrijstelling ook minder. Dat betekent dat je uiteindelijke winst hoger is en je hierover dus ook een hogere belasting moet betalen. Ook voor ondernemers met een negatieve winst is dit ongunstig, omdat zij zo het fiscale verlies slechter kunnen beperken.

 

TvdW Tip: in 2023 kun je dus nog voordeel halen uit het hogere percentage van 14%. Haal bijvoorbeeld je winsten zo veel mogelijk naar voren en laat je voorzieningen vrijvallen. Zo kun je een hoger bedrag via de winstvrijstelling besparen!

 

Verlaging zelfstandigenaftrek: 3750 euro

De zelfstandigenaftrek is een aftrekpost voor je onderneming, waardoor je een wat lagere winst over houdt en zo minder belasting hoeft te betalen. Het was al langer bekend dat de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers gedurende een aantal jaar gefaseerd verlaagd zou worden. Nu is ook bekend dat de zelfstandigenaftrek in 2024 €3.750 zal bedragen.

Binnenkort komen we met een uitgebreidere blog over de zelfstandigenaftrek, het urencriterium en de startersaftrek. Benieuwd? Houd dan onze social mediakanalen of onze blog goed in de gaten!

 

TvdW Blogt over Prinsjesdag 2023

Naast deze blog over de gevolgen van Prinsjesdag 2023 voor ZZP’ers, schrijven we ook over een aantal andere onderwerpen. Zo vertellen we je ook alles over de gevolgen voor MKB en BV, loonadministratie en de kinderopvang!

Voor zzp’ers kunnen met name de fiscale veranderingen voor de inkomstenbelasting (IB) belangrijk zijn. Die hebben we opgenomen in onze blog voor fiscale begeleiding. Benieuwd naar deze aanpassingen? Dan klik je hier!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×