• Startende ondernemer met zonnepanelen? Let hierop
  • Startende ondernemer met zonnepanelen? Let hierop
  • Startende ondernemer met zonnepanelen? Let hierop
Tvdw
02-05-2024

Ga je binnenkort een eigen onderneming beginnen? En heb je op je eigen huis zonnepanelen? Houd hier dan rekening mee tijdens de voorbereidingen van je eigen bedrijf. Wanneer je dankzij je zonnepanelen energie terug moet leveren, ziet de omzetbelasting (btw) je als ondernemer. Veel mensen hebben zichzelf daarvoor aangemeld bij de kleineondernemersregeling (KOR). Maar: deze aanmelding kan negatief uitwerken op het starten van je eigen bedrijf. Hoe je hier als startende ondernemer met zonnepanelen mee om moet gaan, leggen we je uit in deze blog.

 

Invloed van KOR op startende ondernemer met zonnepanelen

Eigenaren van zonnepanelen die deze vóór 1 januari 2023 hebben gekocht, staan vaak aangemeld als ondernemer binnen de KOR. Zij hoeven dan namelijk geen btw aan te geven aan het eind van elk kwartaal. Aan de andere kant kunnen zij ook geen betaalde btw terugvragen. Dat zorgt voor een lastige situatie wanneer je je eigen onderneming gaat beginnen.

 

Afmelden voor KOR: verstandig?

De meeste startende ondernemers doen eerst hun investeringen, vragen hier de btw van terug en melden zich vervolgens aan voor de KOR. Zo kunnen zij op flinke uitgaven de btw terugkrijgen – en dus meer geld overhouden – om vervolgens een eenvoudigere administratie zonder btw te verkrijgen. Wanneer je al lid bent van de KOR vanwege je zonnepanelen, kun je de btw op deze investeringen dus niet terugvragen. Zo loop je een hoop fiscaal voordeel mis.

 

Het kan daarom slim zijn jezelf (tijdelijk) af te melden voor de KOR als je je eigen onderneming gaat beginnen. Let op: je kunt jezelf pas afmelden voor de KOR als je meer dan 20.000 euro omzet per kalenderjaar genereert, of al 3 jaar aan de KOR deelneemt. Voldoe je niet aan een van deze voorwaarden? Dan kun je jezelf nog niet afmelden. Je leest hier meer over de KOR of hoe je jezelf kunt afmelden voor deze regeling.

 

Let op: ga pas investeren wanneer je afmelding volledig is afgerond. Anders kun je de btw alsnog niet correct terugvragen.

 

Controleren of je binnen KOR valt

Twijfel je of je gebruik maakt van de KOR? Of weet je niet zeker hoe lang al? Dit kun je terugzien in de bevestigingsbrief die je van de Belastingdienst hebt gehad. Kun je deze niet meer vinden of heb je deze niet bewaard? Neem dan contact op met de BelastingTelefoon, dan helpen zij jou hiermee verder.

 

Hoe verder na je afmelding bij de KOR?

Je afmelding is correct verwerkt als je hier ook een bevestiging van ontvangt. Na deze bevestiging kun je als ondernemer weer btw aangeven en dus ook aftrekken. Let dus op dat je weer verplicht bent elk kwartaal je btw-aangifte in te vullen. Geef daarbij ook de btw voor je teruggeleverde energie op. Hoe je dat doet? Check daarvoor deze link.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×