• Startersaftrek en urencriterium: zo doe je dat – TvdW Starters
 • Startersaftrek en urencriterium: zo doe je dat – TvdW Starters
 • Startersaftrek en urencriterium: zo doe je dat – TvdW Starters
TvdW
02-10-2023

Ben je net gestart met je eigen onderneming of wil je nog een eigen bedrijf starten? Dan kun je in aanmerking komen voor de zogeheten startersaftrek. Hiervoor moet je wel aan het urencriterium voldoen. Wat het urencriterium en de startersaftrek precies inhouden, leggen we je precies uit in deze blog.

 

Wat houdt de startersaftrek in?

De startersaftrek is een fiscale aftrekpost, die geldt als verhoging voor de zelfstandigenaftrek. Door deze zelfstandigenaftrek voor starters te verhogen, wil de overheid startende ondernemers stimuleren om te starten. Starters houden vanwege de aftrek niet alleen meer netto over, maar hebben zo ok een lager belastbaar inkomen. Dat werkt weer door op allerlei inkomensafhankelijke premies, zoals de zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of het kindgebonden budget.

 

Wanneer mag je de startersaftrek gebruiken?

Zodra je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel, mag je de startersaftrek verrekenen met je winst. De totale hoogte van de startersaftrek is €2.123. Deze aftrek mag je in de eerste vijf jaar van je onderneming drie keer gebruiken.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor startersaftrek?

Er zijn een paar voorwaarden opgesteld waaraan je moet voldoen om aanspraak te maken op de startersaftrek. Die zetten we hieronder voor je op een rijtje. Je komt namelijk in aanmerking voor startersaftrek wanneer:

 • Je recht hebt op zelfstandigenaftrek;
 • Je in minimaal een van de vijf voorgaande kalenderjaren géén eigen ondernemer bent geweest;
 • Je in diezelfde periode nog niet vaker dan twee keer zelfstandigenaftrek hebt toegepast;

 

Hoe zit dat met de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek kan door alle zelfstandige ondernemers in Nederland worden ingezet. Deze aftrek wordt alleen gefaseerd steeds verder verlaagd, tot uiteindelijk 900 euro in 2027. In 2023 is dat nog maximaal €5.030 en in 2024 €3.750.

Hoeveel zelfstandigenaftrek je inderdaad mag aftrekken, wordt berekend met een tarief van 36,93% van je winst voor ondernemersaftrek. Deze beperking geldt echter niet wanneer je ook in aanmerking komt voor de startersaftrek.

Is het gedeelte van je winst voor ondernemersaftrek te laag om de gehele zelfstandigenaftrek te kunnen verrekenen? Dan kun je het restbedrag in de volgende 9 jaar alsnog verrekenen.

Er zijn wel verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Ook die zetten we hieronder voor je op een rijtje:

 • AOW: je hebt op 1 januari van dat jaar nog niet de AOW-leeftijd bereikt;
 • Ondernemer: je bent als ondernemer aangemerkt door de Belastingdienst (dat kun je hier controleren middels een Ondernemerscheck);
 • Urencriterium: je moet voldoen aan het urencriterium.

 

Wat houdt het urencriterium in?

Het urencriterium is het minimaal aantal uren dat je in je onderneming moet steken om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek en dus uiteindelijk voor de startersaftrek. Het urencriterium bedraagt 1.225 uur per jaar. Dat komt dus uit op gemiddeld 3 dagen per week voor je eigen onderneming werken.

Je mag twee soorten uren opgeven voor het urencriterium: direct en indirecte uren. Directe uren zijn uren die je direct gefactureerd hebt aan klanten, om op die manier omzet te realiseren. Indirecte uren heb je niet aan klanten, maar wél aan het bedrijf besteedt. Voorbeelden van zaken die je mee mag tellen als indirecte uren zijn bijvoorbeeld:

 • Het bijhouden van de administratie;
 • Fysieke afspraken met leveranciers, klanten, etc.;
 • Netwerkbijeenkomsten bezoeken;
 • Het beheren en bijwerken van je website;
 • Het opstellen van offertes’;
 • Het volgen van opleidingen of cursussen voor je bedrijf;
 • Reistijd.

 

Het is belangrijk je gewerkte uren nauwkeurig bij te houden voor het urencriterium en de startersaftrek

 

Hoe maak ik uren voor het urencriterium aannemelijk?

Je kunt niet zomaar een aantal uren doorgeven voor het urencriterium. Deze uren moet je wel aannemelijk maken voor de Belastingdienst. Daarom doe je er verstandig aan je uren goed bij te houden in een (digitale) agenda. Houd hier ook zaken als je rittenadministratie of andere bewijzen, zoals een afspraakbevestiging, in bij.

 

Als je slechts parttime ondernemer bent, moet je in je urencriterium aangeven dat je meer dan 50% van je totaal gewerkte uren in je onderneming hebt besteed. Dat is met name relevant voor ondernemers die, naast hun eigen onderneming, ook elders nog in loondienst zijn.’

 

Voor zwangere vrouwen en ouderen gelden andere regels rondom het urencriterium. In verband met het zwangerschapsverlof van 16 weken mag je de uren die je die periode zou werken, maar nu niet kan werken, toch meetellen in je urencriterium. Voor ouderen die aan het begin van een kalender jaar de AOW-gerechtigde leeftijd hadden, krijgen nog 50% zelfstandigenaftrek en daardoor ook 50% startersaftrek.

 

Zaken als ziekte, vakantie of ander verzuim mag je niet meerekenen in het urencriterium. Ook uren die je wel beschikbaar bent, voor bijvoorbeeld inkomende mails of telefoongesprekken, maar verder niet werkt, tellen niet mee. Krijg je wel een mail of telefoongesprek en ga je daarmee aan de slag, mag je vanaf dat moment je uren natuurlijk wel meetellen.

 

Binnenkort: TvdW voor Starters

Als startende ondernemer komt er veel op je af, waaronder het bijhouden van een goede urenregistratie. Om je wegwijs te maken in alle belangrijke zaken waar je als starter rekening mee moet houden, lanceert TvdW binnenkort een volledig vernieuwde dienst voor starters. Met deze (gratis!) dienst verloopt het opstarten van je eigen bedrijf op rolletjes dankzij handige tips en tricks, nuttige documenten én kennis van de belangrijkste wetten, rechten en plichten. Zo krijgt jouw beginnende onderneming een echte Boost!

Benieuwd naar meer informatie over deze nieuwe dienst van TvdW? Hou ons op social media in de gaten of pre-registreer jezelf alvast via info@twanvandewiel.nl om als eerste op de hoogte te zijn!

END © TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×