• Strengere eisen turboliquidatie vanaf november 2023
  • Strengere eisen turboliquidatie vanaf november 2023
  • Strengere eisen turboliquidatie vanaf november 2023
TvdW
09-08-2023

Vanaf 15 november 2023 gelden strengere en meer eisen aan een zogeheten turboliquidatie. Als je je liquidatie snel wilt afronden, moet je vanaf dat moment meer informatie en gegevens aanleveren. Daarmee wordt dit proces transparanter en eerlijker voor bijvoorbeeld schuldeisers. Voor deze strengere regels is een nieuwe wet aangenomen. De wet is tijdelijk van aard met een geldigheid van 2 jaar, al kan de wet indien nodig verlengd worden. Alles over de strengere eisen voor een turboliquidatie vanaf november 2023 lees je in deze blog.

 

Wat houdt een turboliquidatie precies in?

Als je een faillissement niet langer af wilt wachten of geen activiteiten meer in de bv verwacht, kun je de bv zelfstandig op laten heffen. In dit geval pas je een zogeheten turboliquidatie toe. Je kunt je bv dan laten opheffen zodra er geen bezittingen (baten) meer in de bv zitten. Hiervoor vul je nu nog een formulier in, en je bv is opgeheven.

 

Daarmee is een turboliquidatie echt een stuk sneller dan een reguliere liquidatie. In dat geval moet het gehele bestuur een financieel overzicht opstellen. Zo wordt duidelijk welk vermogen nog in de bv zit en hoe dit later verdeeld zal worden.

 

Lees ook: “Belastingcontroles boekenonderzoek: €840 miljoen te weinig aangegeven

 

Waarom strengere eisen aan een turboliquidatie?

Door een turboliquidatie ben je dus minder tijd én geld kwijt. Voor jou als ondernemer lijkt het dus een simpele keuze om voor een turboliquidatie te gaan. Echter: schuldeisers zijn er minder blij mee, omdat zo’n turboliquidatie voor hen vrij ondoorzichtig is. Als ondernemer hoef je namelijk niet door te geven dat je een turboliquidatie in gang zet. Om die reden kun je voor schuldeisers ineens ‘verdwijnen’. Dan is het voor hen nog te laat om nog achter het te vorderen bedrag aan te gaan en zijn zij dit bedrag kwijt. Om het proces transparanter te maken en schuldeisers beter te beschermen, zijn de strengere eisen voor turboliquidaties vanaf november 2023 gepland.

 

Delen van financiële gegevens

Met de strengere eisen voor turboliquidaties vanaf november 2023 is een belangrijke voorwaarde dat bestuurders van de bv hun financiële informatie uiterlijk 14 dagen na de turboliquidatie moeten deponeren. Dit doen zijn bij het Handelsregister. Deze informatie bevat onder meer een balans, jaarrekeningen en een overzicht van alle baten en lasten. Bij de baten is het verplicht om aan te geven waarom er geen baten meer in de bv over bleven of hoe deze baten eerder al zijn verdeeld. Tenslotte moeten bestuurders alle schuldeisers direct informeren over het deponeren van deze informatie, zodat de turboliquidatie ook voor hen inzichtelijk wordt. Op die manier kunnen zij nog werk maken van de vordering van openstaande bedragen.

 

Ondanks alle strengere eisen voor turboliquidaties vanaf november 2023 is een turboliquidatie nog altijd sneller dan een reguliere liquidatie. Zo is een turboliquidatie niet alleen voor de ondernemer een slimme keuze, maar ook voor andere partijen een stuk inzichtelijker en eerlijker.

 

Door strengere eisen aan een turboliquidatie vanaf november 2023 moet het bestuur meer inzicht geven in de financiën

Door strengere eisen aan een turboliquidatie vanaf november 2023 moet het bestuur meer inzicht geven in de financiën

 

Verbod bij misbruik

Doordat een turboliquidatie voorheen erg ondoorzichtig was, was het voor ondernemers vrij eenvoudig misbruik te maken van deze dienst. Ook hier komt met alle aangescherpte eisen voor turboliquidaties vanaf november 2023 een einde aan. Als er namelijk sprake is van misbruik door de bestuurders, kan een rechter voortaan een civielrechtelijk bestuursverbod aan deze personen opleggen. Zij mogen dan onder andere (tijdelijk) geen deel meer uitmaken van het bestuur van een bv.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×