• TEK aanvragen: deadline op 2 oktober
  • TEK aanvragen: deadline op 2 oktober
  • TEK aanvragen: deadline op 2 oktober
TvdW
20-09-2023

Veel ondernemers hebben last van de steeds maar stijgende energiekosten. Deze drukken een grote stempel op hun bedrijf, maar vooral ook op de kosten. Wanneer je als mkb-ondernemer flink hoge energiekosten hebt, kun je misschien de Tegemoetkoming Energiekosten Energie-intensief MKB (TEK) aanvragen. In deze blog vertellen we je alles over deze regeling en hoe je de TEK kunt aanvragen.

 

Wat houdt TEK aanvragen in?

De TEK is een tegemoetkoming voor mkb-ondernemers voor wie de energiekosten een flinke kostenpost zijn. Wanneer je energiekosten over 2022 minimaal 7% van je omzet bedragen, kun je recht hebben op de TEK. Deze regeling zorgt dan voor een tegemoetkoming in je energiekosten tussen 1 november 2022 en 31 december 2023.

Wordt jouw aanvraag voor de TEK goedgekeurd? Dan ontvang je binnen 5 werkdagen een voorschot op je energiekosten. Het voorschot bedraagt 35% van de verwachte energiekosten. Dit voorschot is bewust zo laag gehouden, om te voorkomen dat je het voorschot of een deel hiervan moet terugbetalen. In 2024 stelt de overheid je definitieve subsidiebedrag vast. Het voorschot en het subsidiebedrag kunnen maximaal €160.000 euro bedragen.

 

Hoe kan ik de TEK aanvragen?

Je kunt de TEK-regeling zelf aanvragen. Hiervoor moet je jouw eHerkenning met niveau 3 of je DigiD gebruiken. Om in te kunnen loggen met je DigiD, moet je wel bij de KvK geregistrreerd staan als de eigenaar of bestuurder van het bedrijf waar je de TEK voor wilt aanvragen.

Heb je nog geen eHerkenning of DigiD? Dan kun je deze nog aanvragen. Let wel op: dit duurt zeker een paar dagen, dus wacht hier zeker niet te lang mee.

Lukt het aanvragen van de TEK je niet? Dan kan TvdW de TEK voor jou aanvragen. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Wat gebeurt er na mijn TEK aanvraag?

Na jouw aanvraag haalt de overheid jouw verbruiksgegevens op bij de netbeheerder waar je bent aangesloten. Zo kunnen ze jouw verbruik inzichtelijk krijgen en bepalen ze ook of je wel of geen recht hebt op de TEK. Dit besluit duurt maximaal acht weken, al nemen ze vaker veel eerder een beslissing.

Is jouw aanvraag goedgekeurd? Dan wordt het voorschot van 35% binnen vijf dagen op je rekening bijgeschreven. Pas in maart 2024 kan de modelprijs voor 2023 bepaald worden. Die is nodig om te bepalen hoe hoog je uiteindelijke tegemoetkoming is. Binnen 16 weken wordt dan bepaald welk bedrag je definitief ontvangt middels de TEK. Niet veel later wordt de rest van het bedrag dan ook bijgeschreven.

 

Bij hoge energiekosten, bijvoorbeeld voor gas, kun je de TEK regeling aanvragen

Bij hoge energiekosten, bijvoorbeeld voor gas, kun je de TEK regeling aanvragen

 

Meer over de modelprijzen bij TEK aanvragen

De modelprijzen over 2023 bepalen uiteindelijk hoe hoog jouw subsidiebedrag namens de TEK gaat worden. We leggen daarom kort de drie mogelijke opties uit.

 

1: Modelprijzen zijn hoger dan maximale prijzen

Wanneer de modelprijzen hoger zijn dan de nu geldende prijzen van €3.19 per m3 gas of €0,95 per kWh elektriciteit, krijg je niet meer dan jouw maximale subsidiebedrag dat bij het voorschot is berekend. Dit loopt dus maximaal op tot €160.000. Het bedrag dat je als voorschot hebt ontvangen, wordt dan aangevuld met de overige 65% tot het maximale bedrag waar jouw onderneming recht op heeft.

 

2: Modelprijzen blijven gelijk aan maximale prijzen

Ook wanneer de modelprijzen gelijk blijven aan de maximale prijzen van €3.19 of €0,95 voor gas en elektriciteit, ontvang je gewoon het bedrag dat bij het voorschot is berekend. De overige 65% wordt dan snel op je rekening bijgeschreven.

 

3: Modelprijzen zijn lager dan maximale prijzen

Enkel wanneer de modelprijzen lager zijn dan de maximale prijzen, verandert je subsidiebedrag. De uiteindelijke subsidie zal dan lager zijn dan het bedrag dat bij het voorschot berekend is. Als het definitieve bedrag hoger is dan het voorschot, ontvang je het verschil van de overheid. Wordt je definitieve subsidie lager dan het bedrag dat je als voorschot ontving? Dan moet je het negatieve verschil terugbetalen.

Er zijn ook speciale drempelprijzen aangegeven. Wanneer de prijzen voor stroom (€0,35 per kWh) en gas (€1,19 per m3) onder deze waarden duiken, vervalt de gehele subsidie. Je moet dan ook het gehele voorschot aan de overheid terugbetalen.

 

Je hoeft jezelf geen zorgen te maken over het eventueel terugbetalen van de subsidie. Wanneer dit het geval is, denkt de overheid graag met je mee. Zo wordt bijvoorbeeld geen rente berekend en krijg je de optie tot ruime betaalregelingen.

 

Wacht niet te lang met aanvragen TEK

Bedroegen je energiekosten over 2022 minimaal 7% van je omzet? Dan heb je dus mogelijk recht op de TEK tegemoetkoming. Vraag deze vóór 2 oktober, 17.00 uur aan via eHerkenning of je eigen DigiD.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×