• Terugvragen aanschaf zonnepanelen: deadline nadert
  • Terugvragen aanschaf zonnepanelen: deadline nadert
  • Terugvragen aanschaf zonnepanelen: deadline nadert
TvdW
23-06-2023

Vanaf dit jaar is het mogelijk om zonnepanelen aan te kopen en te laten installeren zonder btw te hoeven betalen. Dit is gedaan om het aanschaffen van zonnepanelen op of bij een woning een stuk aantrekkelijker te maken. Consumenten die in 2022 nog zonnepanelen hebben aangeschaft, hebben deze btw nog wel moeten betalen. Gelukkig kun heb je de optie tot het terugvragen van de aanschaf zonnepanelen. Maar, let op: hiervoor geldt wel een uiterste termijn.

 

Lees ook: Het BTW-tarief op zonnepanelen wordt in 2023 verlaagt naar 0%

 

Uiterste termijn terugvragen aanschaf zonnepanelen

Als je je zonnepanelen voor 2023 hebt gekocht, heb je hierover dus btw betaald. Die mag je tot maximaal 6 maanden na afloop van het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht terugvragen. Aangezien 2022 het laatste jaar is waarin je nog btw moest betalen, is binnenkort de laatste mogelijkheid tot het terugvragen van de aanschaf zonnepanelen. Tot en met 30 juni 2023 heb je de mogelijkheid om btw op de aanschaf van zonnepanelen terug te vragen.

Heb je zonnepanelen op of rond je huis gekocht in 2022, is de deadline terugvragen aanschaf zonnepanelen bijna verstreken

Heb je zonnepanelen op of rond je huis gekocht in 2022, is de deadline terugvragen aanschaf zonnepanelen bijna verstreken

 

Zo voltooi je het terugvragen aanschaf zonnepanelen

Dit doe je door het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders in te vullen. Met dit formulier meld je je aan als btw-ondernemer, omdat je als eigenaar van zonnepanelen zelf stroom opwekt en de energie hiervan eventueel terug kunt leveren aan je energieleverancier. Doordat dit je enige vorm van ondernemerschap is, kom je in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). De voor- en nadelen van het afsluiten van deze regeling vind je op een speciale pagina van de Belastingdienst. Ben je al btw-ondernemer? Dan kun je deze stap overslaan.

Na het invullen van dit formulier moet je ook je rekeningnummer doorgeven. Dit kun je doen via je DigiD met de optie Mijn Belastingdienst Zakelijk. Als btw-ondernemer kun je deze stap overslaan.

Ten slotte is het tijd voor de btw-aangifte, waarin je ook de btw van de aanschaf van je zonnepanelen kunt verrekenen. Ook dit is te regelen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Er staat al een aangifte voor je klaar, die je alleen hoeft te controleren er verder aan hoeft te vullen. Alle btw die je moet betalen over het terugleveren, vul je in bij de omzet. Alle btw over het aanschaffen van je zonnepanelen, worden bij je zakelijke voorbelasting gerekend.

Vervolgens kijkt de Belastingdienst of je btw terugkrijgt of nog extra btw moet betalen. Je hoeft enkel rekening te houden met het betalen van de btw wanneer je al zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, of wanneer je als particulier een aanvraag doet over het verkeerde tijdvak. In veel gevallen krijg je echter wél gewoon de btw terug en staat dit binnen 10 werkdagen op je rekening.

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×