Als ondernemer importeer je waarschijnlijk wel eens producten uit andere landen binnen de Europese Unie en betaal je daarover btw. Maar wist je dat je deze buitenlandse btw niet via je gewone Nederlandse aangifte omzetbelasting kunt terugvragen? In plaats daarvan moet je een aparte aangifte doen. Hoewel het proces soms ingewikkeld kan zijn, kan het je flink wat geld besparen als je weet hoe het werkt en de juiste stappen neemt.
In deze blog leggen we je uit hoe je buitenlandse btw kunt terugvragen en waar je allemaal op moet letten om ervoor te zorgen dat je geen geld laat liggen. Lees je weer met ons mee?
Wanneer kom je in aanmerking voor de btw-teruggaaf?
Je kunt btw terugvragen uit een EU-land als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
Wanneer heb je geen recht op het terug vragen van de btw?
Je kunt geen btw terugvragen als:
Minimumbedragen voor btw-verzoeken
Er zijn minimumbedragen om een verzoek in te dienen:
Facturen en invoerdocumenten
Je kunt btw terugvragen over goederen en diensten die je in een ander EU-land hebt gekocht. Ook als je btw hebt betaald over de invoer van goederen uit een niet-EU-land, kun je deze terugvragen. Sommige EU-landen vragen je om facturen of invoerdocumenten mee te sturen. In dat geval moet je papieren facturen of documenten scannen en meesturen.
Wil je een creditfactuur toevoegen aan je verzoek? Zet dan een minteken voor het factuurbedrag en het btw-bedrag. Zorg ervoor dat er geen spatie staat tussen het minteken en het bedrag. Heb je een creditfactuur ontvangen van een factuur die je al eerder hebt aangegeven? Voeg deze dan toe aan je eerstvolgende verzoek om teruggaaf.
Wijzig het percentage van je btw-verzoek
Je kunt het percentage van je ingediende btw-verzoeken wijzigen via de website van de Belastingdienst onder ‘Percentage belaste bedrijfsactiviteiten’. Dit percentage geeft aan welk deel van je bedrijfsactiviteiten belast is met btw en dus in aanmerking komt voor teruggaaf. Staat dit percentage nog op 100%? Dan kun je het aanpassen tijdens het invullen van je verzoek onder ‘Aankoopgegevens’.
Heb je een teruggaafverzoek gedaan en duurde het langer dan 15 dagen voordat dit verzoek werd doorgestuurd naar het land van teruggaaf? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een rentevergoeding, ook wel coulancerente genoemd. Meer informatie hierover vind je hier.
wil je de volledige instructies zien over het terugvragen van de btw in EU-landen? Lees dan deze instructie van de belastingdienst.
Meer weten?
Het terugvragen van buitenlandse btw kan best ingewikkeld zijn. Twijfel je of heb je vragen over wat je mag terugvragen of welke regelingen voor jouw bedrijf gelden? De medewerkers van TvdW staan klaar om je te helpen! Neem gerust contact met ons op.
@tvdw
Terug naar overzicht