• Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
  • Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
  • Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
TvdW

De Belastingdienst biedt sinds kort een verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting (IB) aan. Dit is een nieuwe manier van aangifte inkomstenbelasting doen. In deze aangifte staan alleen de vragen die passen bij uw situatie, de gegevens zijn dan ook al voor u ingevuld. U hoeft alleen te controleren of de gegevens kloppen, dan kunt u daarna de aangifte versturen. Op deze manier kunt u gemakkelijk en snel uw aangifte doen.

Hoe komt u in aanmerking voor de Verkorte Aangifte?

U krijgt de Verkorte Aangifte aangeboden als uw situatie niet is veranderd vergeleken met het vorige aangiftejaar. Deze aangifte krijgt u dus wanneer er verwacht wordt dat u uw aangifte alleen hoeft te controleren en niet hoeft aan te passen. De Belastingdienst wil zo de kans op fouten bij de aangifte verkleinen.

Naast de bestaande aangiftemiddelen in het proces IB, biedt de Belastingdienst met de Verkorte Aangifte een middel wat gemakkelijk is voor particulieren met een relatief eenvoudige fiscale situatie.

Voor wie

U valt in de doelgroep ‘fiscaal eenvoudig’ als er sprake is van:

  • alleen inkomsten waarop loonheffing is ingehouden;
  • vermogen onder de vermogensgrens voor huurtoeslag;
  • een eventuele eigen woning;
  • dat uw bezittingen op 1 januari 2022 minder dan € 31.747 waarde hebben;
  • geen fiscaal partnerschap.

In dat geval kan de Verkorte Aangifte voor u klaarstaan in MijnBelastingdienst. In het introductiescherm kunt u na een aantal controlevragen met uw DigiD aangifte doen.

Als u de vooraf ingevulde gegevens in de Verkorte Aangifte moet wijzigen of aanvullen, dan leidt het programma u door naar de reguliere aangifte.

Let op!

De verwerkingstijd voor de Verkorte Aangifte wijkt niet af dan wanneer u voor hem een ander soort biljet inlevert. De Verkorte Aangifte heeft dus geen invloed op de gebruikelijke verwerkingstijden. 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord