• Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
  • Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
  • Toegelicht: De verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting
TvdW
03-03-2023

De Belastingdienst biedt sinds kort een verkorte en vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting (IB) aan. Dit is een nieuwe manier van aangifte inkomstenbelasting doen. In deze aangifte staan alleen de vragen die passen bij jouw situatie. De gegevens zijn bij deze aangifte ook meteen al voor u ingevuld. Je hoeft alleen te controleren of de gegevens kloppen, dan kun je daarna de aangifte versturen. Op deze manier kun je gemakkelijk en snel je aangifte doen.

 

Hoe kom je in aanmerking voor de Verkorte Aangifte Inkomstenbelasting?

Je krijgt de Verkorte Aangifte Inkomstenbelasting aangeboden als jouw situatie niet is veranderd vergeleken met het vorige aangiftejaar. Deze aangifte krijg je dus wanneer er verwacht wordt dat je je aangifte alleen hoeft te controleren en niet hoeft aan te passen. De Belastingdienst wil zo de kans op fouten bij de aangifte verkleinen.

Naast de bestaande aangiftemiddelen in het proces IB, biedt de Belastingdienst met de Verkorte Aangifte een middel wat gemakkelijk is voor particulieren met een relatief eenvoudige fiscale situatie.

 

Voor wie is de Verkorte Aangifte Inkomstenbelasting beschikbaar?

Je valt in de doelgroep ‘fiscaal eenvoudig’ als er sprake is van:

  • alleen inkomsten waarop loonheffing is ingehouden;
  • vermogen onder de vermogensgrens voor huurtoeslag;
  • een eventuele eigen woning;
  • dat je bezittingen op 1 januari 2022 minder dan € 31.747 waarde hebben;
  • geen fiscaal partnerschap.

In dat geval kan de Verkorte Aangifte voor je klaarstaan in Mijn Belastingdienst. In het introductiescherm kun je na een aantal controlevragen met jouw DigiD aangifte doen.

Als je de vooraf ingevulde gegevens in de Verkorte Aangifte moet wijzigen of aanvullen, dan leidt het programma je automatisch door naar de reguliere aangifte.

 

Let op! De verwerkingstijd voor de Verkorte Aangifte Inkomstenbelasting wijkt niet af dan wanneer je voor hem een ander soort biljet inlevert. De Verkorte Aangifte heeft dus geen invloed op de gebruikelijke verwerkingstijden. 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×