• TvdW Tipt: 3 eindejaarstips voor startende ondernemers
  • TvdW Tipt: 3 eindejaarstips voor startende ondernemers
  • TvdW Tipt: 3 eindejaarstips voor startende ondernemers
TvdW
07-12-2023

Het begin van het nieuwe jaar brengt vaak veel nieuwe wetten en regelgeving met zich mee. Door deze veranderingen kan het soms slimmer zijn bepaalde zaken nog met de huidige regelgeving af te ronden, terwijl je andere zaken beter uit kunt stellen. Daarom is het slim om tegen het einde van 2023 stil te staan bij welke acties je op fiscaal gebied nog moet ondernemen. TvdW helpt je op weg met handige eindejaarstips, zodat jij precies weet welke zaken je zeker dit jaar nog moet afronden, of welke je beter uit kunt stellen tot 2024. Daarom in deze blog: fiscale eindejaarstips voor startende ondernemers!

 

Eindejaarstips startende ondernemers 1: Toepassing KOR tijdig aanvragen

Als startende ondernemer is de kans groot dat je in aanmerking komt voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Je mag deze aanvragen wanneer je jaaromzet niet hoger is dan 20.000 euro exclusief btw. Dankzij de KOR hoef je geen btw in rekening te brengen bij je afnemers. Je hoeft dan ook geen btw-aangiften meer in te dienen.

 

Je meldt jezelf in principe voor 3 jaar aan voor de KOR. Dit moet je uiterlijk vier weken voor het ingaan van een nieuw tijdvak bij de Belastingdienst aangeven. De deadline om jezelf per 1 januari 2024 op te laten nemen binnen de KOR is al verstreken. Als je jezelf voor 1 april 2024 aan wilt melden, moet je dat vóór 1 maart 2024 aangeven.

 

Tip: door jezelf aan te melden bij de KOR word je een btw-vrijgestelde ondernemer. Je hoeft geen btw meer in rekening te brengen bij afnemers, maar kunt zelf ook geen btw meer terugvragen bij btw-aangiften. Ga je binnenkort een flinke investering in je bedrijf doen? Dan kan het aanvragen van de KOR nadelig zijn, aangezien je over deze investering geen btw terug kunt vragen.

 

Let op: doe je een grote investering, vraag je de btw terug en meld je jezelf in het eerstvolgende tijdvak alsnog aan voor de KOR? Dan is de kans groot dat je (een deel van) de teruggevraagde btw alsnog moet betalen aangezien je als KOR-ondernemer geregistreerd wordt.

 

Eindejaarstips startende ondernemers 2: Voldoe aan urencriterium

Om verschillende faciliteiten binnen de inkomstenbelasting in te kunnen zetten, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit criterium stelt dat je minimaal 1.225 uur voor je eigen onderneming moet werken om aanspraak te maken op verschillende faciliteiten. Een faciliteit die je pas kunt inzetten na het voldoen aan het urencriterium is bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek.

Je kunt het feit dat je voldaan hebt aan het urencriterium aantoonbaar maken door een urenadministratie bij te houden en aan te leveren. Zie je nu al dat je waarschijnlijk niet aan het criterium gaat voldoen? Maak de komende weken dan nog extra uren voor je bedrijf, zodat je wél aan het minimum voldoet.

 

Eindejaarstips startende ondernemers 3: Bijbaantje uitstellen

Een andere voorwaarde bij het urencriterium is dat je minimaal 50% van je totaal gewerkte uren in je eigen onderneming hebt gestoken. Het kan daarom slim zijn om minder arbeidstijd te besteden aan andere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld bijbaantjes.

 

Tip: de 50 procent-eis wordt niet gehanteerd wanneer je in minimaal één van de vijf afgelopen jaren geen eigen ondernemer was en in deze periode ook maximaal twee keer zelfstandigenaftrek hebt gebruikt.

 

Meer eindejaarstips?

Zo, dat waren ze allemaal: onze eindejaarstips! In de afgelopen weken namen we je mee langs tips bij administratieve begeleiding, fiscale begeleiding, MKB, ZZP en loonadministratie. Klik op de titel(s) van de voor jou relevante dienst(en) om alle tips nog eens na te lezen.

Ook in het nieuwe jaar blijven we je op TvdW Blogt altijd op de hoogte houden van de belangrijkste nieuwtjes. Wil je niks missen? Volg ons dan op social media, zodat je nooit meer een update mist!

Wil je meer weten of heb je vragen over een van onze tips? Neem dan gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag verder.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×