• Vakantiewerk jongeren: zo ga je hier als werkgever mee om
  • Vakantiewerk jongeren: zo ga je hier als werkgever mee om
  • Vakantiewerk jongeren: zo ga je hier als werkgever mee om
Tvdw
16-05-2024

Met de zomervakantie in het vooruitzicht is het als werkgever belangrijk voorbereid te zijn op de regels rondom vakantiewerk. Veel jongeren gaan in de zomervakantie namelijk tijdelijk aan de slag om wat extra’s bij te verdienen. Voor jou als werkgever leveren zij waardevolle arbeidskrachten op, maar je moet wél weten hoe je goed omgaat met deze jonge werknemers. In deze blog zetten we alle zaken waar je als werkgever rekening mee moet houden bij vakantiewerk door jongeren op een rijtje!

 

Minimumleeftijd voor vakantiewerk jongeren

In Nederland mogen jongeren vanaf 13 jaar vakantiewerk verrichten. Deze tijdelijke vorm van werken gaat grotendeels middels dezelfde regels van het arbeidsrecht die ook gelden voor reguliere werknemers. Zo moet je een minimumloon betalen, premies inhouden en bouwen deze (jonge) medewerkers vakantiedagen op. Toch gelden ook strengere regels voor vakantiewerk uitgevoerd door jongeren: doordat zij nog minderjarig zijn, gelden een aantal specifieke regels. Die leggen we in deze blog verder uit.

 

Leeftijd bepaalt werkzaamheden tijdens vakantiewerk jongeren

Hoe oud jouw vakantiewerkers zijn, bepaalt ook welke werkzaamheden zij uit mogen voeren. Ook de tijden waarop deze krachten aan het werk zijn, wordt bepaald door hun leeftijd. Hierbij is het bij élke leeftijdscategorie belangrijk om te weten dat school voor werk gaat: werken gedurende schooltijden mag dus niet zo maar.

 

Jongeren van 13 en 14 jaar

De jongste groep medewerkers mogen enkel lichte klusjes uitvoeren. Typische voorbeelden van werkzaamheden voor deze groep zijn voorbeeld auto’s wassen, vakken vullen en folders bezorgen. Zij mogen geen industrieel werk in een fabriek uitvoeren. Ook werken met of bij machines of in horecagelegenheden waar ook alcohol geschonken wordt is uit den boze.

 

Zij mogen maximaal 7 uur per dag werken op vakantiedagen, met totaal maximaal 35 uur per week. Deze uren moeten tussen 07.00 uur en 19.00 uur gewerkt worden. Tijdens schoolweken mogen zij minder werken. Op zondag mag deze groep helemaal niet werken.

 

Jongeren van 15 jaar

Deze groep mag dezelfde werkzaamheden uitvoeren als jongeren tussen 13 en 14 jaar, namelijk licht, niet-industrieel werk. Wel mogen zij meer zelfstandig werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast mogen ze maximaal 8 uur per dag werken. Dat mag maximaal 5 dagen per week, oplopend tot 40 uur per week. Dit mag ook op zondagen – onder bepaalde voorwaarden. Zijn deze werknemers vrijgesteld van de leerplicht? Dan mag deze groep ook onder schooltijden werken.

 

Jongeren van 16 en 17 jaar

Deze groep mag bijna elk type werkzaamheden uitvoeren, zolang het geen gevaarlijk werk met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen betreft. Zij mogen diensten van maximaal 9 uur werken, zolang dit niet ’s nachts gebeurd. Ook mogen zij niet werken op basis van oproepdiensten en ook niet overwerken. Op voorwaarden mogen ook zij op zondagen werken.

 

Opstellen van arbeidscontract voor vakantiewerk jongeren

Het is niet verplicht om een arbeidscontract op te stellen voor een vakantiekracht. Toch is het wel slim om dit te doen: zo voorkom je discussies achteraf. Tegelijkertijd is het voor beide partijen duidelijk waar zij aan toe zijn. De arbeidsovereenkomst die je opstelt is voor bepaalde tijd. Houd je bij het contract aan wettelijke zaken als het minimumloon, ziekte, vakantiedagen en -toeslagen.

 

Minimumloon vakantiewerk

Voor medewerkers tussen 15 en 20 jaar geldt het minimumjeugdloon. Het meest recente overzicht van de verschillende lonen vind je op de site van de Rijksoverheid.

 

Let wel op dat er voor werknemers van 13 en 14 jaar oud dus geen minimum(uur)loon vastgesteld staat. Met deze medewerkers moet je zelf loonafspraken maken. Vooral wanneer de werkzaamheden overeenkomen met medewerkers van 15 jaar oud, siert het je als werknemer om werknemers van 13 en 14 jaar oud hetzelfde minimumloon te betalen.

 

Lees ook: Verhoging wettelijk minimumloon tegengehouden door Eerste Kamer

 

Gezondheid en veiligheid van vakantiewerkmedewerkers

Natuurlijk moet de gezondheid en veiligheid van medewerkers die vakantiewerk verrichten ten alle tijden hoog in het vaandel staan. Zorg er daarom voor dat je voldoet aan alle voorschriften én bied ook je vakantiekrachten de juiste trainingen en cursussen aan. Koppel ook een verantwoordelijke aan het begeleiden en toezien op vakantiewerkers wanneer de werkzaamheden daarom vragen.

©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×