• Verhoging vrijwilligersvergoeding: stijging naar €2.100
  • Verhoging vrijwilligersvergoeding: stijging naar €2.100
  • Verhoging vrijwilligersvergoeding: stijging naar €2.100
TvdW
18-10-2023

De maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding stijgt per 1 januari 2024. Waar deze vergoeding in 2023 nog €1.900 is, gaat deze per 2024 omhoog naar €2.100. Dit is het gevolg van een jaarlijkse indexatie van lonen, toeslagen en vergoedingen. Meer weten over de verhoging van de vrijwilligersvergoeding? We vertellen het je in deze blog.

 

Indexatie leidt tot verhoging vrijwilligersvergoeding

Dat de vrijwilligersvergoeding verhoogd wordt aan het begin van een nieuw kalenderjaar, is niets nieuws. Jaarlijks wordt de onbelaste vergoeding namelijk geïndexeerd. De hoogte van de vergoeding wordt dan gecorrigeerd naar bijvoorbeeld het prijspeil van dat moment. Dit wordt gedaan middels een tabelcorrectiefactor van het CBS. Het bedrag dat hieruit komt, wordt afgerond op een honderdtal. Met deze berekening komt de maximale onbelaste vrijwilligersvergoeding voor 2024 dus uit op €2.100 per maand (€210 per maand).

 

Lees ook: Tweede Kamer akkoord met extra verhoging minimumloon 2024

 

Geen verdere verhoging vrijwilligersvergoeding nodig

Bij het presenteren van het Belastingplan 2023 gaf verantwoordelijk staatssecretaris van Rij (Financiën) aan dat een extra verhoging van de vrijwilligersvergoeding nog op tafel lag, maar dat hij en zijn collega’s hier nog beter naar wilden kijken. Het kabinet heeft nu aangegeven deze extra verhoging niet nodig te vinden omdat de stijging van 200 euro afdoende is. De maximale hoogte van de vrijwilligersvergoeding blijft dus €2.100 voor 2024.

 

Belasting betalen bij overschrijden maximale vrijwilligersvergoeding

Als non-profitorganisaties mag je je vrijwilligers tegemoet komen in de kosten die komen kijken bij hun vrijwilligerswerk. Deze vergoeding mag oplopen tot het maximum: in 2024 dus €2.100. Binnen dit maximum vallen ook onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld reiskosten. Wanneer alle vergoedingen samen boven de €2.100 (in 2024) uitkomen, moet hierover belasting betaald worden.

Deze belasting hoeft echter niet betaald te worden wanneer de uitbetaling puur gaat om een vergoeding voor de onkosten van de vrijwilliger(s). als er dus geen sprake is van een extra vergoeding voor het werk, en de vergoeding lijkt op loon, is geen extra belasting verschuldigd.

END ©TvdW

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×