• Voorbereiding pensioen met Geldplan ‘Bijna Pensioen’
  • Voorbereiding pensioen met Geldplan ‘Bijna Pensioen’
  • Voorbereiding pensioen met Geldplan ‘Bijna Pensioen’
TvdW
04-05-2023

Als je 55+-bent, wordt het langzaamaan wel tijd om goed na te denken over hoe je je pensioen gaat regelen. Veel mensen hebben alleen geen idee hoe ze dit moeten doen. Daarom komt het Nibud met een nieuw geldplan, geschikt voor álle werknemers van 55 jaar en ouder in álle sectoren. Zo heeft echt iedereen een goede voorbereiding op zijn / haar pensioen via Geldplan Bijna Pensioen. Wij laten je vandaag zien wat dit geldplan precies inhoudt en hoe jij hier ook van kunt profiteren!

 

Wie heeft meegeholpen met het Geldplan ‘Bijna Pensioen’?

Het Nibud heeft niet als enige meegewerkt aan het opstellen van het nieuwe geldplan. Hiervoor is samengewerkt met heel wat verschillende gespecialiseerde, zodat de beste voorbereiding voor een pensioen met het geldplan echt gemakkelijk wordt. Zo heeft onder meer het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meegewerkt aan het plan. Andere bekende namen zijn bijvoorbeeld CNV, de Pensioenfederatie, de Belastingdienst, SVB, de Bond van Verzekeraars en FFP (Federatie Financieel Planners). Ten slotte zijn ook gesprekken gevoerd met mensen die (bijna) deel uitmaakten van de doelgroep van het geldplan. Met hen is besproken wat zij belangrijk zouden vinden om te lezen of waar ze zelf tegenaan liepen, zodat deze kwesties aangekaart konden worden.

 

Verschillende partners hebben samengewerkt om het Geldplan ‘Bijna Pensioen’ zorgvuldig samen te stellen

 

Hoe werkt het Geldplan?

Het geldplan is volledig online te vinden via de website van het Nibud. Voordat je start, kun je een handig filmpje met uitleg bekijken. Ook zie je vooraf al welke stappen je gaat doorlopen. Het plan is opgedeeld in vijf verschillende stappen. Je krijgt onder meer wat vragen over jouw specifieke situatie, je financiële pensioenplaatje, de mogelijkheden en hoe je aan de slag kunt met de voor jou relevante tips. Beginnen doe je eenvoudig door op ‘start’ te klikken.

 

Stap 1: Kies jouw pensioenplannen

Om je goed op weg te kunnen helpen, krijg je eerst een kleine introductie. Hierin kun je bijvoorbeeld checken wat jouw (verwachte) AOW-leeftijd is. Je kiest vervolgens een zogeheten pensioenroute. Hierin geef je aan welke van de vier volgende routes het beste bij je past. Wil je eerder stoppen dan de AOW-leeftijd of tot die tijd (steeds) minder gaan werken? Je kunt natuurlijk ook ‘gewoon’ doorwerken tot je AOW-leeftijd, of zelfs langer doorwerken. Op basis van deze plannen kan vervolgens het best mogelijke plan samengesteld worden.

 

Stap 2: Vragen over jouw persoonlijke situatie

In 9 simpele ja/nee-vragen breng je jouw persoonlijke situatie eenvoudig in beeld. Deze vragen zijn volledig anoniem in te vullen. Zo vraagt het stappenplan onder meer naar je (eerdere) relatiestatus, je woonsituatie en eventuele uitkeringen die je ontvangt.

 

Stap 3: Pensioenplaatje in beeld brengen

De volgende stap in de voorbereiding op je pensioen met het geldplan schetst een aantal opties die je kunt doorlopen om je pensioenplaatje in beeld te brengen. Deze worden gedaan op basis van het plan dat je in Stap 1 hebt gekozen. Je kunt kijken welke van de aanbevelingen jij graag wilt bekijken. Wil je een aanbeveling opnemen in jouw persoonlijke pensioenplan, zet je de optie ‘Zet dit in mijn actieplan’ aan.

 

Stap 4: Bekijk de mogelijkheden

In de op-een-na laatste stap lees je allerlei verschillende regelingen en mogelijkheden om je inkomen, nu of later, aan te vullen. Zo kun je snel bekijken of jouw plannen voor later haalbaar zijn met jouw financiële situatie. Er zijn heel wat opties beschikbaar, dus neem bij deze stap goed de tijd om alles goed door te nemen. Ook hier kun je eenvoudig de optie om een bepaalde stap toe te voegen aan je pensioenplan aanklikken.

 

Stap 5: Jouw eigen actieplan

Nu alle gegevens en opties zijn ingevoerd, kun je aan de slag met je eigen voorbereiding op je pensioen met je eigen geldplan! Het actieplan is opgedeeld in twee verschillende stappen: acties die je meteen kunt ondernemen en stappen die je op een later moment nog eens kunt regelen. Zo krijg je een mooi overzicht en ontstaat er concrete houvast rondom het regelen van je pensioen. Je hebt de keuze om je actieplan online op te slaan en te downloaden als PDF en / of om deze af te drukken. Nu je actieplan compleet is, is het tijd om actie te ondernemen!

 

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×