• Werkruimte aan huis: wat is aftrekbaar en wat niet?
  • Werkruimte aan huis: wat is aftrekbaar en wat niet?
  • Werkruimte aan huis: wat is aftrekbaar en wat niet?
TvdW
28-04-2025

Het werken vanuit huis is voor veel ondernemers een uitkomst en kan veel voordelen bieden. Wist je dat je bepaalde kosten kunt aftrekken, en dus belasting bespaart, als je een werkruimte aan huis hebt? Er zijn wel een aantal regels waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze aftrekposten. In deze blog leggen we uit welke kosten je kunt aftrekken, wat wel en niet aftrekbaar is en waar je rekening mee moet houden. Lees je met ons mee?

Wat wordt verstaan onder een werkruimte aan huis?

Voordat we kijken naar de aftrekbare kosten, is het goed om te weten wat precies onder een werkruimte aan huis wordt verstaan. Voor de Belastingdienst is het belangrijk dat je werkruimte zelfstandig en gescheiden is van de rest van je woning. Dit betekent dat je werkruimte een afgesloten ruimte moet zijn, zoals een aparte kamer, en niet bijvoorbeeld een hoek in je woonkamer. Als je werkruimte voldoet aan de eisen van een zelfstandige werkruimte, kun je mogelijke de kosten aftrekken van je belasting.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Als je werkruimte aan huis voldoet aan de eisen, kun je verschillende kosten aftrekken. Dit zijn de belangrijkste aftrekbare kosten voor een werkruimte aan huis:

  • Huurkosten of huurwaarde van je woning
  • Energiekosten: Je kunt het zakelijke deel van de energiekosten aftrekken, zoals verwarming, elektriciteit en water. Dit wordt berekend op basis van het percentage van je woning dat je voor werk gebruikt. Je kunt beter een aparte meter gebruiken voor het bepalen van dit gebruik.
  • Telefoon- en internetkosten: Als je telefoon en internet strikt zakelijk gebruikt voor je werkruimte, kun je deze kosten aftrekken. Het is belangrijk om goed bij te houden hoeveel je deze middelen zakelijk gebruikt.
  • Verzekeringen: Verzekeringen die specifiek betrekking hebben op je werkruimte, zoals een aparte werkruimteverzekering of een verzekering voor de inhoud van je werkruimte, zijn aftrekbaar.
  • Schoonmaakkosten: De schoonmaakkosten die je maakt voor je werkruimte zijn ook aftrekbaar. Let op: alleen de schoonmaakkosten voor de werkruimte, niet voor de rest van je woning.
  • Inrichtingskosten: Kosten voor het inrichten van je werkruimte, zoals meubels, vloerbedekking, raamdecoratie en bureaus, zijn aftrekbaar. Dit geldt alleen voor de werkruimte, niet voor de rest van je huis.
  • Hypotheekrente: Als je eigenaar bent van je huis, kun je een deel van de hypotheekrente aftrekken die betrekking heeft op het deel van de woning dat je gebruikt als werkruimte.

Nadelen van het hebben van een werkruimte aan huis

Hoewel het aftrekken van werkruimte-kosten voordelen biedt, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Als je je woning verkoopt, moet je belasting betalen over de meerwaarde van het deel dat betrekking heeft op de werkruimte, wat complex kan zijn om te berekenen en mogelijk tot liquiditeitsproblemen kan leiden. Deze afrekening over de meerwaarde speelt ook als je stopt met je bedrijf, en dus niet alleen bij verkoop. Dit is een belangrijk punt om te overwegen voordat je investeert in het inrichten van je werkruimte aan huis.

Verschil tussen zpp’er en dga

Er zijn ook verschillen tussen hoe een zzp’er en een dga (directeur-grootaandeelhouder) hun werkruimte kunnen gebruiken. Als zzp’er kun je onder bepaalde voorwaarden de kosten voor je werkruimte thuis aftrekken. Een dga daarentegen kan de werkruimte aan zijn eigen bv verhuren, waarbij de vergoeding die hij ontvangt als resultaat uit overige werkzaamheden belast wordt. Dit heeft invloed op de manier waarop je belasting betaalt.

Als je een werkruimte aan huis hebt, blijven de regels dan onveranderd?

De regels voor een werkruimte aan huis kunnen veranderen. Het is dus belangrijk om de laatste belastinginformatie te controleren. De aftrekbaarheid van kosten kan variëren afhankelijk van je situatie, bijvoorbeeld bij wijzigingen van je inkomen, de werkruimte zelf, of je huisvesting. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste updates van de Belastingdienst.

Conclusie

Een werkruimte aan huis kan je niet alleen helpen om efficiënter te werken, maar ook om belastingvoordeel te behalen. Door de kosten die je maakt voor je werkruimte goed bij te houden en te weten wat je wel en niet kunt aftrekken, kun je flink besparen op je belastingaangifte. Vergeet niet om de regels goed te begrijpen en je kosten bij te houden, zodat je geen aftrekposten misloopt. En let op: bij een waardestijging van je woning kan een zakelijke werkruimte juist nadelig uitpakken!

Terug naar overzicht
Cookies
Wij maken gebruik van cookies zoals omschreven in ons Privacy document. Klik op onderstaande button als u hiermee akkoord gaat. Of klik hier om deze melding te verbergen
Akkoord
×